Najbolji od najboljih u 2020. godini

U selu Miljevići, nadomak Gradiške, održana je "Potkozarska svečana akademija". Uvodna reč pripala je Saši Gajiću, predsedniku akademije, koji je, između ostalog, govorio o stradanju pet opština i 227 sela u logoru Jasenovac, dok je o junačkom podvigu, proboju Jasenovačkog logora, govorio Branislav Ristić, unuk narodnog heroja Mile Ristićana iz Miljevića.

Nakon Svečane akademije dodeljene su nagrade i priznanja pobednicima na međunarodnim pesničkim konkursima. Manifestaciju je organizovao Savez srpske dijaspore Slovenije i Udruženje evropske akademije srpskih nauka i umjetnosti, a prisustvovali su nagrađeni pesnici, kao i gosti iz Republike Srpske, Srbije, Slovenije, Federacije BiH.

 

Svečanu akademiju otvorio predsednik iste, Saša Gajić i naglasio da će biti dodeljene nagrade po osnovu tri realizovana međunarodna konkursa Pesnikova duša, Zlatno peroSuze Kozare, kao i nagrade za izbor Mis kulturno-umjetničkih društava Balkana i EU-Ljubljana 2020. Gajić je izjavio da su realizaciju međunarodnih konkursa ostvarili sa partnerima, Narodnom bibliotekom Gradiška, Srpskim književnim klubom ''Vihor'' Derventa i bibliotekom ''Vuk Karadžić'' Ljubljana.

Generalni sekretar Evropske akademije srpskih nauka i umjetnosti mr Rajka Golić predstavila je dosadašnji rad Akademije kao i plan aktivnosti za osnivanje i širenje podružnica iste.

Predsednik Srpskog književnog kluba ''Vihor'' iz Dervente, Nenad Simić, zahvalio se na korektnoj saradnji sa Savezom srpske dijaspore Slovenije i Evropskom akademijom srpskih nauka i umjetnosti.

Glavne nagrade na konkursu Zlatno pero dodeljene su pesnicima: Silvani Aleksić za pesmu pod nazivom Varka (prvo mesto), Zoranu Grumiću za pesmu Ljubi pjesnika (drugo mesto) i Aleksandri Marilović za pesmu pod nazivom Kad stignu pozorišta (treće mesto).

Dodatnim nagradama nagrađeni su pesnici Savka Pećić za pesmu Ako se sjetiš, Zoran Jovanović za pjesmu U snu i Jelena Trajković za pjesmu Ako me sretneš.

Glavne nagrade na konkursu Pesnikova duša dodeljene su pesnicima: Mireli Gavranović za pesmu Neizrečena posveta - prvo mesto, Silvana Aleksić za pesmu Ispod trepavica-drugo mesto, a treće mesto Boro Petković za pesmu Uspomena. Dodatnim nagradama nagrađeni su pesnici: Gordana Ilić za pesmu Zvono, Borivoje Boro Živaljević za pesmu Ti si moja i Miloje Veljović za pesmu Kriva Drina.

Glavnu nagradu na konkursu Suze Kozare dobio je Nenad Simić za pesmu Noć nad Kozarom, drugo mesto osvojio je Boško Grgić za pesmu Tri broja na kalendaru, a treće mesto pripalo je pesnikinji Dragani Kragulj iz Prijedora za pesmu Nezaborav.

Dodatnim nagradama nagrađeni su pesnici: Velimir Pavić za pjesmu Rade, brate, Nikolina Keserović za pjesmu Oproštaj i Miloš Belić za pjesmu Kolo nad Kozarom.

Priznati književnici uveličali su svečanost recitovanjem svoje poezije, a potom se pristupilo proglašenju najlepše devojke za izbor Mis kulturno-umjetničkih društava Balkana i EU-Ljubljana 2020. Lentu najlepše ponela je Sanja Jovičić iz Broda, a pratilje su Kristina Jović i Vanesa Ćelić iz Teslića.

Saša Gajić ističe da je manifestacija održana u skladu sa preporukama Republičkog štaba za vanredne situacije usled virusa korona.

"Promovisali smo najbolje, a nagrađenima koji su sprečeni da budu prisutni, vredne nagrade biće uručene naknadno", poručio je Gajić.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво