Bezbednost učenika na prvom mestu

Ministarstvo prosvete Republike Srbije i Krizni štab za sprečavanje zaraze koronavirusa dali su preporuke školama u Srbiji kako da sačuvaju bezbednost učenika osnovnih i srednjih škola koji kreću u novu školsku godinu. Primenjivaće se kombinovani model učenja, tako da će učenici naizmenično slušati predavanja jedne nedelje u školskim klupama, a sledeće pratiti nastavu kod kuće, putem interneta. Kako su povratak učenika u školske klupe rešili u nekim od zemalja gde živi naša dijaspora, za RTS izveštavaju Zdravko Elez iz Danske i Tijana Ibrahimović iz Njujorka.

„Oko 660.000 danskih osnovaca već treću nedelju ide u školu a posle letnjeg raspusta đaci su se vratili u klupe bez rigoroznih mera predostrožnosti. Doduše, Nacionalni odbor za zdravstvo i Ministarstvo za decu i obrazovanje pripremilo je nove smernice i preporuke zdravstvenih radnika, koje su stupile na snagu 1. avgusta, ali osim redovnog pranja i dezinfekcije ruku i preporuke, ne i obaveze, da se sedi u klupama na rastojanju od jednog metra, nisu predviđene druge mere", kaže Zdravko Elez, urednik portala srpske dijaspore „Tamo daleko", koji od početka ove godine živi sa porodicom u Kopenhagenu, glavnom gradu Kraljevine Danske.

 

„Učinili smo sve da deci i mladima obezbedimo sve uslove za normalan rad škola. Nema sumnje da je preporuka udaljenosti od metar apsolutno najveća prepreka. Stoga sam zaista sretna što zdravstvene vlasti smatraju da je opravdano da se sada odstupi i od ove mere. Ipak, ostavljamo deci da i sama brinu o sebi i drugima", uoči početka školske godine izjavila je ministarka za decu i obrazovanje Danske Pernile Rosenkranc-Teil.

Stanje se u priličnoj meri normalizovalo i moglo bi se reći da je gotovo isto kao pre Kovida-19. Na pauzama imeđu časova, deca obavezno provode vreme napolju bez obzira na vremenske prilike i jedino im se savetuje da se ne mešaju sa decom iz drugih odelenja. Maske ne nose ni deca ni nastavnici (u Danskoj je retkost da neko nosi masku), a jedino je obavezna u prevozu, gde su primetne nešto veće gužve posle letnjih odmora.

„Bili smo u prilici da posetimo Rigards internacionalnu školi (Rygaards international school), koju pohađa i nekoliko dečaka i devojčica sa prostora bivše Jugoslavije. Aleksandar Elez iz Beograda je u trećem razredu i zajedno sa njim je Feđa, od oca Sarajlije i majke Beograđanke, pa se na odmoru može čuti i poneka srpska reč. Oni se druže sa dečakom iz Bugarske, Elizom iz Slovenije, Aničkom iz Češke, s kojima se takođe lako razumeju. Adam Maravić je drugi razred, a njegovi roditelji su takođe iz Beograda, nastavlja Elez, dodajući da je „ova škola, sa tradicijom dužom od 110 godina, pravi svet u malom. Školu pohađau Englezi, Kanađani, Amerikanci, Nemci, Francuzi, Španci, Indijci, Rusi, Italijani, Poljaci, Česi, Koreanci, Japanci, deca iz više afričkih zemalja, pa čak i mališani sa dalekog Novog Zelanda".

"Lepo nam je u školi, imamo dosta vremena za igru, tri puta u toku nastave izlazimo napolje, pa čak i kad kiša pada. Nastavnici nisu strogi i retko nam daju domaće zadatke. Dok sam bio u Beogradu imao sam mnogo više obaveza, ali lepo mi je bilo i u mojoj Srbiji", kaže nam Zdravkov sin Aleksandar Elez.

Inače, u subotu je u Kopenhagenu počela sa radom i dopunska škola na srpskom jeziku pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete Vlade Srbije i pomoć Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova i Ambasade Srbije u Kraljevini Danskoj.  Decu srpskom jeziku, gegrafiji, istoriji, kulturi, običajima i tradiciji i ove godine učiće nastavnica Ksenija Maričić.

 Njujork - svaka škola pravi svoj plan rada

Iz Njujorka, grada sa najvećim brojem stanovnika u Sjedinjenim Državama, centra međunarodnih finansija, politike, zabave i kulture, javila nam se Tijana Ibrahimović, urednik modne televizije Pop Stajl TV (PopStyleTV), nekadašnji novinar Radio televizije Vojvodina, za koju je proteklih meseci izveštavala o situaciji izazvanoj koronavirusom u ovom gradu.

 

„Unija učitelja nije sigurna da je trenutni plan idealan. Direktori 1.700 škola u gradu Njujorku pokušavaju da se što bolje organizuju u manje timove što će zahtevati veći broj nastavnika. Prethodno, sve škole moraju da do 4. septembra prođu inspekciju bezbednosti", kaže Tijana.

Neka od osnovnih pravila su obavezno nošenje maski i držanje distance od dva metra minimum. Iz tog razloga će broj učenika, koji će uvek biti u istoj grupi, biti oko 10-12 po učionici. 

„Svakodnevno će im se proveravati temperatura. Svaka škola će se organizovati što bolje može u zavisnosti od okolnosti, tako da neće sve imati potpuno ista pravila. Isto tako moraju da planiraju različite opcije učenja od kuće za manje ili veće grupe u slučaju zaraze nekih od učenika ili učitelja", prenosi Tijana još neke od specifičnosti učenja u njujorškim školama.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво