Patrijarh Irinej najavio dolazak patrijarha ruskog na otvaranje hrama Svetog Save

Njegova Svetost patrijarh srpski Irinej primio je u Patrijaršiji Miluna Nikolića, humanitarca iz Beča, njigovog sina Aleksandra, studenta teologije i novinara i publicistu dr Marka Lopušinu.

Patrijarh Irinej i Milun Nikolić su stari poznanici i prijatelji, još iz vremena kada je patrijarh Irinej bio vladika niški, a Milun Nikolić, gastarbajter u Austriji i dobrotvor, koji je gradio crkve u zavičaju opštine Bojnik i renorivaro hramove SPC u Austriji.

Njihov razgovor je i počeo o situaciji u prohiji Bojnik, odakle je g. Nikolić patrijarhu Irneju doneo na dar struk ubranog bosiljka:

„Ovo je Božji miris Srbije", zahvalila se Njegova Svetost.

Kada je Milun Nikolić poglavaru Srpske pravoslavne crkve darovao i komplet najmodernijih austrijskih maski protiv virusa korona, patrijarh Irinej je sa osmehom rekao:

„Neće ova pandemija doveka da traje!"

Milun Nikolić je kao bivši član Odbora Eparhije austrijsko-švajcarske obavestio patrijarha Irineja da je virus korona naneo ozbiljnu štetu SPC u Austriji, jer su neki hramovi bili zatvoreni, služba sa vernicima obustavljena, a neki sveštenici su oboleli.

„Zbog toga, a i zbog nekih nesporazuma naši vernici u Austriji i Beču odlaze u ruske i grčke hramove, pa su naše crkve poluprazne", izjavio je Milun Nikolić.

Partijarh Irinej je rekao da će se podrobno informisati o situaciji u Eparhiji austrijsko-švajacrskoj i ako treba da će o njoj raspravljati naredni Arihjerejski sabor SPC.

U razgovoru je bilo reči i o stanju u Srpskoj pravoslavnoj crkvi u srpskom rasejanju, jer ima mnogo eparhija SPC u stranim zemljama, na šta je patrijarh Irinej rekao:

"Nisu sve države inostranstvo. Imamo mi brojne srpske zemlje u kojima je naša Crkva izuzetno aktivna i brine o svom narodu", naglasila je Njegova Svetost prtijarh srpski.

Na pitanje koliko Crkvi smeta što SPC u Austriji i Nemačkoj, gde ima najviše naših ljudi, naša Crkva nema status verske zajednice već je tretirana samo kao udruženje građana, patrijarh Irinej je rekao:

„ Mi se nadamo da ćemo dobiti status verske zajednice. To su nam obećali poglavari tamošnjih crkava, a posebno grčki mitropolit iz Beča, koji nam daje punu podršku. I naše vladike u Austriji i Nemačkoj imaju dužnost da se kod vlasti izbore za status verske zajednice".

Na pitanja kad će tačno biti otvoren hram Sveti Sava na Vračaru, patrijarh srpski gospodin Irinej je odgovorio:

"Svečano otvaranje biće krajem oktobra. Radovi se privode kraju. Sve je urađeno zahvaljujući državi Srbiji i državi Rusiji. Ruski stručnjaci i umetnici su nam jako mnogo pomogli. Ovaj hram već sada ima istorijski značaj kakav je imala crkva Aja Sofija u hrišćanskom svetu".

Patrijarh srpski Irinej nam je saopštio da će od svetskih crkvenih poglavara na svečanom otvaranju hrama Svetog Save u Beogradu, najverovatnije biti prisutan patrijarh moskovski i sve Rusije gospodin Kiril, kome je upućen poziv.

Na rastanku, koji je bio srdačan, Milun Nikolić i njegov sin Aeksandar, poklonili su patrijrahu Irineju dve knjige "Srbi u Austriji" i "Srbi u Nemačkoj", čiji su autori akademik Svetlana Matić iz Beča i dr Marko Lopušina iz Beograda.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво