Otvorena knjižara „Sveti Sava“ u Podgorici

U samom centru Podgorice, u Hercegovačkoj ulici, osveštana je i otvorena knjižara srpskih izdavača „Sveti Sava“, u organizaciji Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore i Srpskog informativno-kulturnog kluba „Sveti Sava“.

Novootvorena knjižara „Sveti Sava", pored knjiga Književne zadruge Srpskog narodnog vijeća (SNV), predstavlja i najznačajnija i najnovija izdanja Matice srpske iz Novog Sada, Srpske književne zadruge iz Beograda i „Prosvjete" iz Republike Srpske.

Prostorije knjižare „Sveti Sava", prve koja nosi ime ovog velikog srpskog prosvetitelja, kako se ističe u saopštenju Informativne službe Srpskog nacionalnog savjeta (SNS), osveštao je paroh podgorički protojerej-stavrofor Dragan Stanišić, dok je njeno svečano otvaranje pripalo uredniku Književne zadruge SNV-a književniku Budimiru Dubaku.

„Kao što na početku beše reč i reč beše u Boga, i Bog beše reč, tako i na početku srpske književnosti i kulture beše Sveti Sava, rodonačelnik Srpske Crkve, čiju 800 godišnjicu sticanja autokefalnosti slavimo ove godine", istakao je Dubak poručivši da ovim pokazujemo da smo „posvećeni razvijanju duhovnog i kulturnog integralizma, koji podrazumeva svest o celini i jedinstvu srpskog naroda, ma gde on živeo".

Ovakva knjižara je „naročito nasušna potreba nas u Crnoj Gori, gdje je srpski narod izložen neviđenom progonu, koji se ogleda u diskriminacijama svih vrsta", rekao je Dubak izrazivši očekivanje da će ona „u godini uoči popisa stanovništva odigrati značajnu ulogu na očuvanju kulturnog i jezičkog identiteta srpskog naroda u Crnoj Gori".

U okviru svečanosti otvaranja još jedne važne kulturne ustanova Srba u Crnoj Gori predsjednik SNS i Književne zadruge dr Momčilo Vuksanović uručio je plakete ovogodišnjim dobitnicima nagrada Književne zadruge SNV i to za najbolju knjigu proze, poezije i knjigu mladog stavaraoca.

Nagrade su dodeljene prof. dr Savu Markoviću za knjigu „Kazna beščašća u uporednoj i crnogorskoj pravnoj tradiciji", Žaklini Bagaš za knjigu poezije „Tišine", i Vasilisi Ilinčić za knjigu „Pučina", a sastoje se od besplatne štampe rukopisa i promocije dela.

четвртак, 09. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара