12 godina, 4 pehara, 9 medalja !

Srbin Đorđe Kamber, uz najduži prvoligaški staž, i najtrofejniji je inostrani igrač u istoriji fudbala Mađarske.

Bavljenje fudbalom kao poslom, igrom koja je u svetu postala globalna religija, najvažnija „sporedna" stvar i - u srcu je miliona, Srbin rođen u Sanskom Mostu (BiH), tridesetšestogodišnji Đorđe Kamber počeo je u matičnom klubu „Podgrmeč". Od 2006. do 2008. godine bio je igrač „Železničara" iz Sarajeva, a zabeležio je jedan seniorski nastup i u reprezentaciji Bosne i Hercegovine u prijateljskom meču protiv selekcije Poljske.

U Srbiji, Kamber (inače, vezni i odbrambeni fudbaler), bio je uzdanica beogradskog „OFK Beograda" (sa kojim je bio finalista Kupa Srbije), dok je kao prvotimac debitovao u „Zastavi" iz Kragujevca (gradu u koji je njegova porodica ratnih devedesetih godina izbegla iz BiH, i klubu u kojem je Đorđe prethodno prošao mlađe igračke selekcije). U matici još je igrao i u čačanskom „Remontu", šabačkoj „Mačvi" i sremskomitrovačkom „Sremu", a tri puta je oblačio i dres (tada) reprezentacije Srbije i Crne Gore do 21. godine!

U Mađarskoj je od 2008. i svih 12 godina igrao je u četiri prvoligaška kluba u toj zemlji. Prvu sezonu u „Diožđeru" iz Miškolca, a po tri naredne (od 2009. do 2012.) u „ZTE" iz Zalaegersega, i od 2012. do 2015. godine u „Raba- ETO" iz Đera. Od sezone 2015-2016, do danas, standardni je prvotimac i već treću godinu kapiten budimpeštanskog „Honveda", kluba koji je upravo njegovim drugim golom u finalu ovogodišnjeg Kupa Mađarske (protiv „Mezokovešda" 2:1) Osmi put u svojoj istoriji (i posle 11 godina čekanja) - osvojio nacionalni Kup te države!

Đorđe Kamber je sa 12 godina igranja fudbala u Mađarskoj postao, ne samo stranac sa najdužim igračkim stažom u istoriji te zemlje, nego i njen najtrofejniji internacionalac - sa osvojenih četiri trofeja i devet medalja! Sa „Raba- ETO" iz Đera osvojio je prvenstvo države i Superkup, a sa glavnogradskim „Honvedom" - prvenstvo i nacionalni Kup! Uz po dve zlatne medalje za osvojena nacionalna prvenstva i kupove, Đorđe u svojoj kolekciji još ima i tri srebrne iz Kupa Mađarske - jer je sa ekipama „Diožđer", „ZTE" i „Honved" (u kojima je igrao) stigao do finala najmasovnijeg takmičenja, a vlasnik je i po jedne vicešampionske srebrne i bronzane kolajne - koje je osvojio kao drugoplasirani i trećeplasirani u prvenstvu Mađarske igrajući za klub iz Đera...

Sigurno da je vrlo važan deo uspeha u blistavoj igračkoj karijeri Đorđa Kambera bio i taj, što je u odabiru klubova uvek pravio najbolja rešenja, dok su, s druge strane, klubovi njegovim angažovanjem uvek ostvarivali pun pogodak - ispisujući iznova nove „zlatne" stranice u svojoj istoriji!

Đorđe Kamber sa porodicom (suprugom Milicom, rođenom Beograđankom, i dvoje dece - ćerkom Teodorom i sinom Maksimom - koji su učenici petog i trećeg razreda budimpeštanske Srpske škole „Nikola Tesla") potpuno se adaptirao na život i rad u dvo i po milionskoj metropoli severnog komšije Srbije u kojoj ima svoj stan... I već je poslovno odlučio: i posle fudbala - fudbal!

Kamber, paralelno, već radi kao trener u „Honvedovoj" akademiji. Savladao je jezik.

„Mađarski glavni grad je svetska metropola. Blizu je Srbije i Bosne i Hercegovine gde supruzi i meni živi šira familija i gde imamo najviše prijatelja, tako da je mojoj porodici i meni, u ovom trenutku - sve potaman", rekao je Đorđe Kamber, kapiten fudbalskog kluba „Honved" iz Budimpešte, koji je upravo njegovim drugim golom u finalnoj utakmici postao pobednik Kupa Mađarske u 2020. godini.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво