Pomen stradalim Krajišnicima u manastiru Ostrog

Uz blagoslov mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, a povodom dvadeset pet godina od hrvatske vojno-policijske operacije „Oluja“, kojom je počinjen zločin nad više hiljada nevinih civila, a proterano preko 250 000 srpskog stanovništva sa područja Severne Dalmacije, Like, Korduna i Banije, u periodu od 4. do 7. avgusta 1995. godine, Srpski nacionalni savjet Crne Gore organizovao je pomen.

Pomen nevino stradalim žrtvama agresije na tadašnju Republiku Srpsku Krajinu u Gornjem manastiru Ostrog, uz sve mere zaštite od pandemije korona virusa, služio je jeromonah Vladimir Palibrk, uz prisustvo, osim organizatora, ambasadora Republike Srbije u Republici Crnoj Gori dr Vladimira Božovića i jednog dela krajiških Srba koji su se te 1995. godine doselili u Crnu Goru.

Podsećajući da je „progonstvo radi Hrista Boga trpio i Sveti Vasilije i da ga je Bog nagradio zbog njegovog trpljenja", jeromonah Palibrk je poručio da smo „od Boga i od hrišćanstva naučili da ne budemo zlotvori, da ne proganjamo ljude i da ne gonimo bližnje".

Prema rečima ambasadora Srbije Božovića „srpski narod je Hristov i svetosavski narod i uvek je bio na putu ljubavi još od kosovskog mučenika cara Lazara tako da će se on i danas sećati mučeničkog stradanja Srba iz Krajine i uvek pozivati na praštanje, ali pri tome neće i ne može da zaboravi".

Predsednik Srpskog nacionalnog savjeta dr Momčilo Vuksanović je rekao da je ova organizacija zbog novonastale situacije u regionu i nemogućnosti da zajedno sa svojim sunarodnicima, krajiškim Srbima, obleži ovaj datum, odlučila da organizuje pomen u manastiru Ostrog i na taj način se seti svih stradalih Srba iz Krajine.

петак, 29. март 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво