Obavezan korona test prilikom ulaska u Nemačku

Stanovnici Nemačke koji se vraćaju iz država koje su na crnoj listi pademijom obuhvaćenih područja, moraće da se ubuduće podvrgnu testu na Kovid-19. To se odnosi na državljane Nemačke, kao i na strane državljane koji žive u Nemačkoj i imaju regulisan boravak u toj zemlji. Centrani savet Srba u Nemačkoj (ZSD) zbog toga preporučuje povratnicima koji su godišnji odmor proveli u Srbiji, koja se nalazi na crnoj listi Instituta "Robert Koh", da se strogo pridržavaju mera predviđenih za povratnike s godišnjeg odmora.

„Ne postoji jedinstvena preporuka. Nemačka ima 16 saveznih pokrajina koje samostalno utvrđuju zaštitne mere za vreme pandemije. Te mere se stalno menjaju i prilagođavaju situaciji. Zbog toga ne možemo da damo jedinstvenu preporuku za celu Nemačku, za građane koji se vraćaju iz Srbije", izjavila je Tina Kvintero Marone, potpredsednica Centralnog saveta Srba u Nemačkoj.

Građanima koji su svoj godišnji odmor proveli u Srbiji, Centralni savet preporučuje da se na vreme vrate u Nemačku i da se na ulasku u zemlju dobrovoljno testiraju. Građanima koji nisu testirani preporučuje se karantin od 14 dana, a da se pri pojavi simptoma zaraze obavezno jave kod nadležne zdravstvene ustanove u mestu stanovanja.

U Centralnom savetu apeluju na povratnike da budu iskreni kada navode iz kog pravca putuju. To se odnosi prvenstveno za putnike koji se autobusom ili kolima preko Mađarske i Austrije vraćaju za Nemačku. 

Jasno je da neki povratnici žele da izbegnu karantin, jer se plaše da će izgubiti posao.

"Oni tako svesno u opasnost dovode svoje neposredno okruženje. Ako se netestirani vrate na posao, dolaze u situaciju da ugroze i kolege na radnom mestu. Apelujemo zato na samoodgovornost svakog pojednica koja je u interesu cele zajednice", ističe Kvintero Marone.

Početkom avgusta završava se letnji školski raspust za prvu grupu saveznih pokrajina. Svaka od nemačkih pokrajina ima svoj školski sistem, tako da se i vreme letnjeg školskog raspusta, u trajanju od šest sedmica, razlikuje od pokrajine do pokrajine.

Početkom avgusta očekuje se prvi talas povartnika sy godišnjih odmora. Nažalost, talas povratnika sa Zapadnog Balkana i iz Španije je na severu Nemačke već stvorio prva žarista zaraze. Pokrajinske vlade preventivnim merama žele da uspore širenje zaraze koju bi turisti povratnici mogli da unesu u Nemačku.

„Karantin može da se izbegne ukoliko povratnik poseduje molekularno-biološki  test, takozvani PCR test, koji nije stariji od 48 sati pre povartka u Nemačku. U institutu "Robert Koh" je potvrđeno da se testovi iz Srbije priznaju, tako da uz negativan test nije potreban karantin", objašnjava Kvintero Marone.

Početkom marta ove godine, u Nemačkoj je na snagu stupio Zakon o useljavanju. Izbijanjem pandemije mnogi državljani Srbije su bili sprečeni i u nameri da dođu u Nemačku ili dovedu svoju porodicu. Prema informacijama koje pristižu u Centralni savet, veliki broj članova porodica čeka da krene na put, koji je proteklih meseci bio onemogućen. Uz intervenciju Centralnog saveta, nemačka ambasada u Beogradu omogućila je za više stotina putnika poletanje avionom za Nemačku.

„U Nemačku legalno mogu da putuju Srbi s nemačkim državljanstvom i srpski državljani koji imaju regulisan boravak. Spajanje porodice ili posete članova porodice bile su više meseci onemogućene. Inicijativom Centralnog saveta uspeli smo da, u saradnji s nemačkim Ministarstvom unutrašnjih poslova, nađemo rešenje i za tu grupu ljudi. Odluka je stupila 1. avgusta 2020. godine na snagu, a nemačka pogranična policija je o tome obaveštena", kaže Kvintero Marone. 

Centralni savet Srba u Nemačkoj posebno apeluje na državljane Srbije koji se nalaze u Nemačkoj, a koji  još nemaju boravišno pravo u toj zemlji ili ilegalno u njoj žive, da se ne ustručavaju, i da pri pojavi simptoma zaraze, odmah zatraže pomoć kod nadležnih zdravstvenih ustanova.

„Imamo saznanja da se ljudi koji su „na crno" u Nemačkoj boje da se obrate za pomoć, jer se plaše da će morati da plate medicinisku uslugu ili da će biti deportovani za Srbiju. Oni se kriju i možda dalje šire zarazu. Njihov strah je neosnovan, jer jer Centralni savet od nemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i Ministarstva zdravlja, dobio potvrdu da će osobe koje nemaju regulisan boravak biti zbrinuti kao i ostali građani", objašnjava Tina Kvintero Marone.

Podsećamo da je prilikom izbijanja pandemije u martu ove godine, više desetina hiljada srpskih državljana napustilo Nemačku. Prema proceni Centralnog saveta tu se radilo u velikom broju srpskih državljana koji nisu imali regulisan boravak, koji su pri izbijanju pandemije dobili otkaz na poslu i koji zbog njihovog ilegalnog statusa nisu bili zdravstveno ili socijalno osigurani.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво