Merilendski Petrovdan pod maskama

Dragocene sunčane trenutke pred letnji pljusak, Biljana Regan i njeni saradnici ugrabili su druge julske nedelje kako bi obeležili Petrovdan.

U želji da i oni načnu pandemijom prouzrokovanu preovlađujuću tišinu u aktivnostima srpskih zajednica u rasejanju, naši zemljaci iz Merilenda i okoline su u punoj folklornoj opremi, po sparnom vremenu, prošetali do zelenilom bogatog parka u Silver Springu.

Tu su se podsetili šumadijskih proplanaka i potoka, detinjstva i mladosti, i fotografski sve zabeležili za rođake i prijatelje u Srbiji, ali i generacije koje pristižu, da im od ovih dana u nasleđe ostane nešto lepo.

Maske su nakratko skinuli da zvucima trube i frule pozdrave domovinu i zaslade se jabukama i grožđem, kao u pesmama koje govore o rodnom kraju i nekadašnjem ašikovanju momaka i devojaka, smeštajući tako parče zavičaja iz starih priča među Atlantik i Pacifik.

Koračajući "šiljkanima" po američkom tlu, zahvalni što ih je primilo u svoje naručje, pokazuju da ne zaboravljaju odakle su potekli. Toga su posebno svesni u kostimima koje nose, a koje Biljana Regan već godinama brižno sakuplja, održava i čuva u okviru lične kolekcije.

Rastaše se kada im na lica doleteše prve kišne kapi, sa nadom da će sledeći Petrovdan proslaviti bez ičega što će im skrivati osmehe.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво