Korona odložila koncert posvećen američko-srpskom prijateljstvu

Poznata američka pijanistkinja i kompozitorka srpskog porekla, Marina Arsenijević, odložila je ranije planirani koncert u Beogradu na Dan sećanja na američko-srpsko savezništvo i prijateljstvo, 28. jul 1918. godine, iz vremena Prvog svetskog rata.

Povodom 102 godine od dana kada je američki predsednik Vudro Vilson, 28. jula 1918. godine, proglasio poseban dan nacionalne molitve u svim crkvama širom Sjedinjenih Država i isticanje srpske zastave kako na Beloj kući, tako i na svim javnim ustanovama, u Beogradu je juče, u pomen sećanja na taj dan, trebalo da bude održan koncert čuvene pijanistkinje Marine Asenijević.

„Ja sam danas trebala da budem sa vama u Srbiji i u Beogradu da održim veliki koncert, na kome bi prisustvovao i američki ambasador Entoni Godfri, ambasadorka Ministarstva spoljnih poslova Srbije dr Ljiljana Nikšić i mnogi drugi", izjavila je Marina Arsenijević u video poruci na svojoj fejsbuk stranici, i sa žaljenjem poručila da se zbog svetske korona pandemije svi koncerti odlažu za sledeću godinu.

Podsećajući da je „koncert trebalo da pomogne da se ovaj dan ustanovi kao Dan kulture sećanja i dan prijateljstva Srba i Amerikanaca i koji bi se slavio svake godine a ne svake stote godine", Arsenijević je istakla da je važno podsećati da su se Amerika i Srbija „zajedno, rame uz rame, borili protiv istog neprijatelja u dva svetska rata".

Treba podsetiti da je i američi predsednik Donald Tramp prošle godine, u poruci predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, povodom Dana državnosti, na Sretenje, 15. februara, između ostalog napisao da se „od stote godišnjice kada se srpska zastava viorila nad Belom kućom okrećemo ka tome da obezbedimo da naredni vek našeg partnerstva bude na sličan način posvećen miru, prosperitetu i slobodi" .

Takođe treba podsetiti i da je pre dve godine u Predstavničkom domu SAD, 28. jula 2018. godine, uz veliko angažovanje srpske diplomatije, ministra Ivice Dačića i ambasadorke dr Ljiljane Nikšić, održana svečanost , u prisustvu premijerke Ane Brnabić i američkih visokih predstavnika, obeležena stota godišnjica ovog važnog događaja i da je istog dana, u Beogradu, tadašnji američki ambasador Kajl Skat istakao srpsku zastavu u svojoj beogradskoj rezidenciji.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво