Veronaučni kamp srpske dece i omladine u Mađarskoj

Tradicionalni Veronaučni kamp za srpsku decu i omladinu u Harkanju i Šiklošu, banjsko-turističkim centrima na jugu Mađarske, uspešno je završen na zadovoljstvo kako dece učesnika tako i samog organizatora, Eparhije budimske, uz podršku Samouprave Srba u Mađarskoj i Fonda „Gabor Betlen“.

Tema ovogodišnjeg sedmodnevnog Veronaučnog kampa, 28. po redu, održanog uz blagoslov njegovog preosveštenstva episkopa budimskog gospodina Lukijana, a na kome je učestvovalo više od tridesetoro mališana, bila je „Godišnji krug praznika".

Učesnici Kampa su i ove godine imali priliku da ne samo prošire svoja znanja iz oblasti pravoslavlja već i da se upoznaju sa temeljima i načinima očuvanja srpske kulture, istorije i tradicije.

Prema rečima direktora kampa protonamesnika Dalibora Milenkovića nije namera organizatora da deca ovde postanu kaluđeri već je želja da oni zavole crkvu, da nauče nešto što će da im bude korisno i koja će kada odrastu i steknu svoje porodice, da pošalju svoju decu u Veronaučni kamp, a oni sami da budu čuvari naših svetinja ovde u Mađarskoj.

„U dijaspori je jako teško da se naša pravoslavna vera održava i zbog toga je veoma važan svaki način koji bi mogao da doprinese u tom pravcu", rekao je protonamesnik Milenković, uz pojašnjenje da deca ovde imaju više mogućnosti da nešto nauče, pre svega kod kuće, zatim u školi na časovima veronauka, kao i ovaj Veronaučni kamp u kome deca, u sedam dana, gde spavaju, imaju bogosluženja i ciklus drugih aktivnosti.

Podsećajući da su ovom kampu srpska deca uzrasta od prvog razreda do viših razreda, i da dolaze iz gotovo svih delova Mađarske, učiteljica Dušica Zorić je istakla njihovu veliku zainteresovanost za ove vidove nastave i da ona stoga vole da dođu ovde.

петак, 29. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво