Budimpešta: obeležena pobeda nad Turcima 1456. god

U Budimpešti je obeležena čuvena bitka na Dunavu, kod Beograda, jula 1456. godine, u kojoj su tadašnje ugarske vojne snage pod vođstvom Janjoša Hunjadija, kod Srba poznat i kao Janko Sibinjanin, teško porazile kako tursku flotu tako i njihove kopnene snage i naterale Sultana Mehmeda Drugog da se povuče u Istanbul.

Obeležavanje pobede protiv Otomanskog carstva tokom opsade Beograda 1456. godine, priređeno je u glavnom gradu Mađarske na Vigado trgu, na obali Dunava, uz prisustvo predstavnika crkava u Mađarskoj, predstavnika ambasada Srbije i Bosne i Hercegovine, predstavnika manjinskih zajednica i drugih uglednih gostiju.

Prisutnima se obratila ambasadorka Bosne i Hercegovine u Budimpešti Biljana Gutić Bjelica, a zajedničku molitvu i pomen svim palim žrtvama u toj bitci održali su predstavnici istorijskih crkava u Mađarskoj.

Od strane Srpske pravoslavne crkve spomen je održao episkop budimski gospodin Lukijan uz sasluženje sveštenika Eparhije budimske.

Među prisutnim zvanicama bili su i srpski poslanik u mađarskom parlamentu Ljubomir Aleksov, kao i predstavnik Ambasade Srbije u Budimpešti drugi sekretar Aleksandar Lončarević.

Sećanje na ovu najveću pobedu Mađarske u ratu protiv Turaka, a po nekima i jedne od najvećih vojnih pobeda u mađarskoj istoriji uopšte, završeno je polaganjem venaca u Dunav.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво