Jeremić: Od nove hrvatske vlade imamo velika očekivanja

Dobra strana poslednjih izbora u Republici Hrvatskoj je što će u novom sazivu sabora radikalna desnica da bude marginalna pojava i što neće da bude u strukturama vlasti i to će, za nas Srbe, u velikoj meri olakšati put prema postizanju naših temeljnih ciljeva, izjavio je predsednik Zajedničkog veća opština Vukovar Srđan Jeremić.

Izražavajući zadovoljstvo što se Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS), kako je rekao „još jednom pokazala kao najvažnija politička partija Srba u Republici Hrvatskoj (RH)", predsednik Zajedničkog veća opština (ZVO) Vukovar Srđan Jeremić je istakao da se to posebno odnosi na činjinicu da će SDSS, osim tri svoja saborska predstavnika, sada da ima i jedno potpredsedničko mesto u novoj vladi RH.

Govoreći za Program za dijasporu RTS-a Jeremić je pojasnio da su ova tri „zastupnika SDSS sada potrebna za sastavljanje većine u hrvatskom saboru, pa samim tim i za sastavljanje nove vlade".

Navodeći da je dogovoreno da ispred SDSS potpredsednik u novoj vladi bude Boris Milošević, koji će da bude zadužen za ljudska prava i društvene delatnosti, Jeremić je dodao da je takođe važno da će svi manjinski predstavnici u hrvatskom parlamentu, tj. Saboru, zajedno sa tri srpska predstavnika iz SDSS, formirati svoj klub predstavnika, tako da će svi zajedno da budu deo vladajuće koalicije.

Podsećajući da je SDSS i u proteklom mandatu bio deo vladajuće koalicije, doduše bez predstavnika u samoj vladi, već sa predstavnicima na nižim nivoima vlasti sa kojima je uspeo da napravi neke iskorake u rešavanju problema Srba, Jeremić je poručio da ovaj put očekuju još značajnije iskorake.

„Mislim da je dobro što je radikalna desnica u hrvatskom saboru ovoga puta marginalna, što je nema u strukturama vlasti", rekao je Jeremić izražavajući očekivanje da će ta činjenica u velikoj meri olakšati srpskoj manjini put prema postizanju njihovih ciljeva i rešavanju problema od kojih se mnogi, na žalost, protežu još od 1997. Godine, nakon procesa mirne reintegracije ovog područja (Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema, op. M.K.) u ustavno-pravni poredak RH.

Ono zašta mi smatramo da je zaista bio napravljen napredak u proteklom mandatu jeste oblast kulturne autonomije gde su povećana sredstva za kulturni amaterizam Srba u RH, ali „svi ostali problemi su se pomerili jako malo ili su ostali nerešeni kao i pre 23 godine", rekao je Jeremić dodajući da od ove nove vlade očekuju mnogo više.

Odgovarajući na pitanje položaja i problema Srba u Vukovaru predsednik ZVO je naglasio da su tu „problemi Srba dodatno još mnogo veći i krupniji nego u ostalim delovima Hrvatske", te će stoga, dodao je, „jedan od najvažnijih prioriteta da bude pokušaj stvaranja klime u kojoj neće da bude osećaja straha i nesigurnosti za pripadnike Srba koji žive u samom gradu Vukovaru".

Podsećajući da je u Vukovaru pobedio HDZ, a da je radikalni desni Domovinski pokret izgubio, u kome je bio i Ivan Penava, dosadašnji gradonačelnik Vukovara, za čijeg su mandata na Srbe vršeni razni pritisci kojima im se pokazivalo da nisu poželjni u ovom gradu, Jeremić je poručio da je cilj da se to stanje u narednom periodu prevaziđe.

Verujem da je i poruka većinskog naroda da želi jedan kvalitetan život sa svojim sugrađanima, pripadnicima srpske zajednice, kaže Jeremić precizirajući da će se insistirati na potpunom sporovođenju u praksi Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma nacionalne manjine.

Posebno je važna i oblast zapošljavanja koja je za Srbe takođe veliki problem, rekao je Jeremić podsećajući da Ustavni Zakon o pravima nacionalnih manjina, čl. 22, daje prednost pripadnicima nacionalnih manjina kod zapošljavanja u uredima državne uprave, u gradskim upravnim telima, u gradskim preduzećima itd.

Osvrćući se na aktuelne političke odnose Srbije i Hrvatske koji, kako je rekao, „danas nisu na izrazito visokom nivou", Jeremić je rekao da je pripadnicima srpske zajednice cilj da oni budu što bolji, poručivši da će nova vlada Andreja Plenkovića, u kojoj Srbi imaju svog potpredsednika iz reda SDSS, sigurno da daju svoj doprinos da se ti odnosi postave na što viši nivo.

уторак, 16. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво