Dečji kamp starih srpskih zanata u Lovri

Sedmodnevni Dečji kamp starih zanata, koji se već šest godina uzastopno održava u mestu Lovra, srpskom selu nadomak Budimpešte, i ove je godine okupio veliki broj srpske dece školskog uzrasta iz cele Mađarske.

Osnovni cilj upravo završene manifestacije Dečji kamp starih zanata jeste, kao i prethodnih godina, da mališani nešto više saznaju i bolje se upoznaju sa starim i pomalo zaboravljenim srpskim zanatima, ali i da se i sami međusobno bolje upoznaju kroz ovo sedmodnevno druženje.

Polaznici kampa, njih oko pedesetak, pored učenja starih zanata imali su priliku da obogate svoja znanja iz srpske istorije, srpskog jezika, kulture i tradicije, ali na jedan interesantan i zabavan način.

Prema rečima direktorke Kampa, nastavnice Jelene Vukajlović Kraus, ovogodišnja manifestacija je nešto drugačija jer u njoj, na žalost, zbog aktuelne pandemije koronavirusa, nisu mogle da učestvuju kolege i nastavnici iz Srbije.

"Međutim, bez obzira na specifične okolnosti i malo drugačiju organizaciju mi smo se trudili da cela manifestacija bude što interesentnija i privlačnija i da se deca što bolje osećaju", rekla je Vukajlović Kraus.

U Kampu je i ove godine postojalo više radionica za koje su se deca opredeljivala i koje su trajale dva ili tri dana, nakon čega su radila ikone, koje su zahtevnije i, na kraju, pristupali su izradi ostalih zanimljivih tradicionalnih predmeta.

"Za mlađi uzrast smo napravili više radionica koje svako dete prođe i sa zadovoljstvom ponese svojoj kući više umetničkih predmeta koje su ovde sami izradili", podsetila je učiteljica i stručna saradnica Jasmina Latas dodavši da je sve ovo u stvari jedno uživanje i druženje.

Kao i prethodnih godina Dečji kamp starih zanata organizovalo je Udruženje za očuvanje i negu tradicije u Lovri, a idejni tvorac manifestacije i onaj ko se pobrinuo da mališanima i onima koji su radili u Kampu ništa ne nedostaje je Ljubomir Aleksov, i sam rođeni Lovranin, inače aktuelni predstavnik srpske manjine u mađarskom parlamentu.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво