Završeni Dani pozorišta i kulture u Lovri

Tradicionalni višednevni srpski letnji festival Dani pozorišta i kulture u Lovri, koji je ove godine, zbog poklapanja sa Vidovdanom, uključio još nekoliko srpskih mesta i pravoslavnih hramova, svečano je završen u Sent Andreji.

Već više od dve decenije Letnji festival pozorišta i kulture u Lovri, danas jedinom većinskom srpskom mestu u Mađarskoj, i ove je godine bio mesto okupljanja glumaca, pevača, rok sastava i pravih zaljubljenika u umetnost. U toku nekoliko dana koliko je trajao festival u lovranskom Domu kulture, na Letnjoj sceni Srpskog pozorišta u Mađarskoj smenjivali su se razni kulturni sadržaji, među kojima je bilo i umetnika iz Srbije.

Prema rečima direktora Srpskog pozorišta u Mađarskoj Milana Rusa, ovogodišnje pripreme su išle veoma teško zbog pandemije korona virusa, ali ipak se okupio veliki broj umetnika, ne samo srpskih već i mađarskih, a bilo je i gostiju iz Srbije.

Festival je otvoren koncertom Orkestra „Babaroge", zatim nastavljen poznatom predstavom „Laki Morali", Nina Manfredija, koja je ovde premijerno prikazana, a potom je sledilo i niz drugih manifestacija, a posebnu pažnju izazvao je nastup Hora „Sveti Serafim Sarovski" koji je u Lovru stigao direktno iz Sidneja gde su nastupali u tamnošnjoj čuvenoj operi.

"Festival je šarolik, tradicionalan i mi ćemo ga nastaviti i ubuduće", poručio je Milan Rus, u razgovoru za Internet RTV „Varoš" iz Budimpešte, uz citiranje himne festivala koja se završava rečima „ .... sačuvajte običaje, običaje stare, igre pesme i letnje festivale".

 

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво