Vidovdanski susreti održani u Sremskim Karlovcima i Vrdniku

U subotu, 27. juna, u porti Eparhijskog doma u Sremskim Karlovcima okupilo se pedesetak članova Udruženja dijaspore i matice, Srba u regionu i prijatelja srpskog naroda “Koreni” i desetak gostiju iz Srbije, Republike Srpske i inostranstva, da osnuju svoj republički savez i proslave svoju Vidovdansku slavu.

Skup su pozdravili i Dušan Ćutilo, predstavnik Vlade Vojvodine, pesnik Ratomir Rale Damjanović, Lazo Ješić iz republike Srpske, domaćin dr Miladin Kalinić, predsednik odbora iz Sremskih Karlovaca i episkop sremski Vasilije, koji je služio slavu ovog udruženja.

"Prvi put smo se danas u ovom svetom mestu sabrali i presekli slavski kolač u hramu Svetog Nikolaja. Čestitam vam praznik, sa željom da preraste u sabranje celog srpskog naroda, kako bismo se sećali dece naše rasute širom čitavog sveta, kroz molitvu. Ona nema granice, ni barikade, jer molitva Bogu najdublje proseže srpski narod", rekao je, između ostalog, vladika Vasilije.

Rale Damjanović je govorio o značaju Vidovdana kao jednoj od duhovnih vrednosti Srba, kao ogledalo srpskog naroda, kao sabor na kome se rešavaju sudbinska pitanja za spas srpstva.

"Poruka sa srpskog sabora iz 1197. godine važi i danas", kazivao je pesnički Rale Damjanović, "da Srbima uvak treba ljubav, vera i nada, da grade svoju budućnost. Da budemo dostojni sebe kao narod jednog srca".

Zoran Kolundžija, predsednik novosadskog Odbora je govorio o zapisu akademika Dejana Medakovića o tome kako je još 1848. godine govoreno na srpski saborima da je "telo naše nacije raskidano na mnogo strana, i kako ga treba lečiti i sjediniti!"

Kolundžija je u ime "Korena" uručio Specijalnu povelju porodici preminulog Branislava Blažića, jednog od osnivača udruženja.

"Ovo je istorijski trenutak za srpski narod. Vidovdanski susreti čine napor da se konstituiše naše nacionalno biće na planeti", naglasio je Milan Gutić, predsednik Izvršnog odbora.

Delegati su osnovali Republički savez udruženja "Koreni", koji treba da objedini svih 20 odbora u Srbiji. Za predsednika saveza izabran je Stojan Stevanović iz Ciriha, a za potpredsednika i ovlašćeno lice izabran je mr Srđan Spirić. Sedište saveza će biti u Sremskim Karlovcima.

Sličan savez će se osnovati u Republici Srpskoj.

"Saborovanje je nastavljeno u manastiru Ravanica u Vrdniku, gde je uz molitvu održanocentralno obeležavanje Vidovdana. U Vrdniku je bio narodni sabor, vašar i koncert Miše Blizanca, kuma naše slave i njegovih tamburaša. Vidovdanski susreti matice i dijaspore završeni su na Vidovdan manastirskom liturgijom u Vrdniku", rekao nam je Ljubiša Mitić, predsednik Odbora iz Niša.

Kum slave Miodrag Miša Blizanac, uz blagoslov episkopa sremskog gospodina Vasilija, predao je kumstvo i kumovsku lentu Ljubiši Mitiću iz Udruženja „Koreni" - Niš, koji će biti domaćini Vidovdanske slave i Vidovdanskih susreta matice i dijaspore naredne 2021. godine.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво