Patrijarh Irinej blagoslovio Vidovdanske susrete matice i rasejanja

U Patrijaršijskom domu u Sremskim Karlovcima 27. juna, Udruženje matice, dijaspore, Srba u regionu i prijatelja Srbije - "Koreni" održava Vidovdanske susrete matice i rasejanja. Blagoslov za Vidovdanske susrete kao sabor svih Srba sveta dao je patrijarh srpski gospodin Irinej. Domaćin ovog susreta Srba na sveti praznik Vidovdan je episkop sremski Vasilije.

"Vidovdanski susreti udruženja "Koreni" i SPC trajaće dva dana u Patrijašijskom domu Eparhije sremske u Sremskim Karlovima i u manstirima Srpske pravoslavne crkve na Fuškoj Gori. Cilj nam je da okupimo predstavnike srpskih iseljenika iz čitavog sveta i Srbe iz otadžbinskih zemalja kako bismo dali puni doprinos izgradnji moderne države Srbije na temeljima vrednosti iz prošlosti, a u skladu sa današnjim vremenom i vrednostima", ističe Milan Gutić, glavni organizator ove manifestacije.

"Koreni" su osnovani prošle godine na predlog Srba iz Švajcarske, Srbije i Republike Srpske. Udruženje okuplja naše ljude iz otadžbinskih zemalja i rasejanja, kao i prijatelje srpskog. Ima svoje odbore u Beogradu, Banja Luci, Loparima, Cirihu, Kraljevu, Čačku, Zrenjaninu, Kikindi, Kaću, Vrbasu, Novom Sadu, Nišu i Bijeljini. Planira otavranje odbora i širenja srpske saradnje u Beču, Bratislavi, Temišvaru, Budimpešti i Berlinu.

Vidovdanski susreti matice i rasejanja u Sremskim Karlovcima 27. juna počeće jutarnjom molitvom i nastaviti sa međusobnim upoznavanjem, predstavljanjem i razgovorima delegata odbora udruženja "Koreni" iz Srbije, Republike Srpske, Evrope i sveta. Oko deset sati počeće sa radom Godišnja skupštinu udruženja na kojoj će se razmatri izveštaji o radu u proteklom periodu i usvojiti Program rada za narednih godinu dana.

Na posebnoj Osnivačkoj skupštini doneće se odluka o formiranju Republičkog saveza i Pokrajinskog saveza udruženja "Koreni" u Srbiji.

"U 13 sati u hramu Svetog Nikolaja počinje Vidovdanska slava našeg udruženja. Domaćin slave je Stojan Stevanović, osnivač i predsednik Udruženja „Koreni", poslovni čovek i patriota iz Ciriha, koji će sa episkopom Vasilijem i kumom slave lomiti slavski kolač", najavio nam je Milan Gutić.

Slavsko veselje i Vidovdanski susreti matice i dijaspore nastavlja se uveče u Vrdniku. U manastiru Ravanica biće izveden umetnički program i koncert čuvara srpske muzičke baštine Miše Blizanca i tamburaškog orkestra.

U nedelju, na Vidovdan, delegati matice i rasejanja prisustvovaće Vidovdanskoj liturgiji u manastiru Velika Remeta, koju će držati episkop sremski Vasilije sa sveštenicima. Delegati i gosti obići će i druge srpske manastire na Fruškoj Gori.

Na Vidovdanske susrete u Sremskim Karlovcima pozvani su kao počasni gosti predsednik i premijerka Srbije, članovi Vlade Srbije, patrijarh srpski, članovi Patrijaršije Srpske pravoslavne crkve, kao i mnogi drugi zvaničnici.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво