Srpski rajski vrtovi

Prošle nedelje u Novom Sadu, u izdavačkoj kući "Prometej" predstavljena je nova knjiga Dijane Ertl, poslovne žene i književnice iz Minhena. O autorki i knjizi govorili su izdavač Zoran Kolundžija i uvodničar Radomir Čubranović.

„Dijana Ertl je pripadnik novog talasa intelektualaca u Nemačkoj, nudi spasenje u vidu borbe za čistu prirodu i život u zdravom okruženju. Autorka je opsednuta idejom o rajskim vrtovima kao zemlji jednakih ljudi, koji će da žive i rade u prirodi, a koji će umesto novca koristiti davanje i darivanje kao sredstvo međusobnog plaćanja i trgovine. Ova impresivna ideja je ispričana u njenoj knjizi kao ispovest jedne hrišćane jednom islamskom svešteniku, kao njihovo razmišljanje o životu i ceni življenja", rekao je Zoran Kolundžija.

Rukopis "Tajna rajskih vrtova 2", autorke Dijane Ertl iz Minhena, je nastavak prvog srpskog i balkanskog whats upp romana. Pisan je na mah, na mobilnom telefonu, kao dijalog i monolog u formi ispovesti pravoslavke njenom islamskom svešteniku.

Ovo je iskrena emotivna priča o burnom životu jedne Srpkinje, koja se zagledala u Muslimana, i on u nju, ali i priča vremenu u BiH, na Balkanu, u Nemačkoj, u svetu, s kraja prošlog veka i s početka novog milenijuma.

Autorka kroz svoje neobične snove i vizije i kroz svakojaka i čudnovata osećanja kazuje svom duhovniku tužnu sudbinu i traži spasenje za svoju dušu i telo. Ličnost snažnih emocija, prirodne lepote žene, još od detinjstva, tokom mladosti i srednjih godina, suočena je sa problemima koji su je približili Bogu i Alahu.

Rođena u Zavidovićima, odrasla u Sarajevu ova poslovna žena je prošla težak put izbeglice i gastarbajtera, da bi u Minhenu našla sebi posao terapeuta tela i duše, učitelja modernog i zdravog života. Sada kao zagovornik spasenja čovečanstva od propasti, propoveda ljubav bez nasilja, slogu bez sukoba, mir, prirodan život i sreću.

„Pandemija korona virusa poterala je imućne Nemce, ali i penzionere sa vikednicama na jugu Evrope, da se izmeste iz Nemačke. To je bio povod da Pokret za zdravu i čistu Evropu i Nemačku, koji vode ugledni nemački profesori, oživi svoju aktivnosti. I povede kampanju o stvaranju rajskih vrtova za zdrav život na jugu Evrope. Kako sam ja zagovornik rajskih vrtova, krenula sam na svoju srpsku zemlju u Bosni da pogledam imanje, koje sam nasledila i sa rođacima da ga pretvorim u rajski vrt spasenja planete Zemlje i njenih žitelja", kaže književnica.

Iz Novog Sada posle promocije svoje knjige, Dijana Ertl je posetila zavičaj i familiju u brdima Bosne, gde su zajedno darivali 200 hektara za izgradnju prvih Rajskih vrtova. Biće to prva zajednica spasilaca planete, posle koje će Dijana Ertl slično da aktivira i u Srbiji, na kojoj će podići druge Rajske vrtove.

"Ideju rajskih vrtova prihvatio je nemački Pokret za zdravu i čistu Evropu toliko da su organizatori i vođe ovog pokreta odlučili da posete i Bosnu i Srbiju i vide imanja za gradnju Rajskih vrtova. Istovremeno nemačka omladina će na leto da razgovara sa našim ljudima da se uveri koliko su Srbi, Bošnjaci, Muslimani, Hrvati, Albanci i drugi žitelji juga Evrope svesni opasnosti od duhovnog i materijalnog zagađenja Evrope i najave propasti čovečnastva", saopštava nam Dijala Ertl, koja će biti učesnik te kampanje nemačkog pokrata u BiH i Srbiji.

Ova autorka iz Minhena, čija dela pripadaju književnosti srpske dijaspore, namerava naredne godine da objavi treći i četvrti tom knjige "Tajna rajskih vrtova" sa konkretnim modelima gradnje ovih spasonosnih naselja na jugu Evrope i u srpskim otadžbinskim zemljama.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво