Sloga svih Srba sveta

Udruženje matice, dijaspore, Srba u regionu i prijatelja Srbije – “Koreni” organizuje manifestaciju Vidovdanski susreti matice i rasejanja u Sremskim Karlovcima 27. juna sa bogatim programom.

"Koreni" su osnovani prošle godine na predlog Srba iz Švajcarske, Srbije i Republike Srpske.

"Udruženje okuplja naše ljude iz otadžbinskih zemalja i rasejanja, kao i prijatelje srpskog naroda sa ciljem da  doprinosu izgradnji moderne države Srbije na temeljima vrednosti iz prošlosti, a u skladu sa današnjim vremenom i vrednostima", ističe Milan Gutić, glavni organizator ove manifestacije.

Aktivnosti "Korena" su višestuke i veoma značajne. To su, pre svega, prikupljanje i izrada evidencije o brojnosti naše dijaspore, Srba u regionu kao i drugih relevantnih podataka; podizanje poverenja i odgovornosti dijaspore i Srba u regionu prema matičnoj državi, ali i poverenja i odgovornosti matice prema dijaspori i Srbima u regionu; razvijanje poverenja međunarodne zajednice prema Srbiji i njenim građanima u svetu, kao i Srbije prema insititucijama međunarodne zajednice.

"Među aktivnosti spadaju i izgradnja i zaštita nacionalnog identiteta na državnom i na svetskom nivou, negovanjem istorije, kulture, tradicije, vere, ćiriličnog pisma i drugih nacionalnih obeležja; stvaranje uslova za razvoj privredno-ekonomskih, kulturno-naučnih i sportskih odnosa u matici, sa direktnim uključenjem dijaspore, Srba u regionu i prijatelja Srbije.

"Udruženje "Koreni" je registrovano u Beogradu i Banja Luci. Ima svoje odbore u Cirihu, Kraljevu, Čačku, Zrenjaninu, Kikindi, Kaću, Novom Sadu, Beogradu, Bijeljini i Banjoj Luci. Organizujemo manifestaciju Vidovdanski susreti matice i rasejanja u Sremskim Karlovcima 27. juna sa ciljem da okupimo na jednom mestu sve Srbe sveta, da održimo naš prvi Svesrpski sabor, da proslavimo našu krsnu slavu Vidovdan i održimo Godišnju skupštinu udruženja. Svi gosti su dobro došli u Sremske Karlovce naredne subote", izjavio je Stojan Stevanović, predsednik Udruženja „Koreni".

Na Vidovdanske susrete matice i rasejanja pozvani su kao počasni gosti predsednik i premijerka Srbije, članovi Vlade Srbije, patrijarh srpski, članovi Patrijaršije Srpske pravoslavne crkve, kao i mnogi drugi zvaničnici.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво