Osmi pesnički konkurs Udruženja "Srpsko bugarsko prijateljstvo"

Udruženje građana “Srpsko bugarsko prijateljstvo” organizuje osmi pesnički konkurs. Na dosadašnjih sedam, učešće je uzelo preko šest stotina pesnika iz više od dvadeset država.

Pravo učešća imaju svi koji pišu na srpskom (i srodnim jezicima) ili bugarskom jeziku, bez obzira na starosno doba i mesto prebivališta. Pravo učešća imaju pesnici amateri i pesnici sa objavljenim zbirkama, pod uslovom da pesme za konkurs nisu objavljivane, piše u saopštenju Udruženja.

Tema je slobodna, svaki kandidat može konkurisati sa najviše 5 pesama, a prijava se vrši isključivo putem e-maila: pesnicki.konkurs@gmail.com

Biće štampani zbornici na srpskom i bugarskom jeziku, a dva autora će biti nagrađena putovanjem (autor na bugarskom u Srbiji, a autor na srpskom jeziku, ili srodnim, u Bugarskoj).

O detaljima konkursa više na sajtu Udruženja   srpskobugarskoprijateljstvo.org i na FB stranici Pesnički Konkurs, a traje do 26. jula 2020.

Udruženje građana "Srpsko bugarsko prijateljstvo" je osnovano 2013. godine u Novom Sadu, a 2015. godine pod istim nazivom u Sofiji, u Bugarskoj. Udruženje je osnovano u cilju povezivanja dva naroda i žitelja dve države na kulturnom, sportskom, privrednom i turističkom planu. Promocije Udruženja su do sada organizovane u Novom Sadu, Beogradu, Nišu, Apatinu i Negotinu u Srbiji, kao i u Sofiji i Velikom Trnovu u Bugarskoj.

U toku svog postojanja, Udruženje je organizovalo sedam pesničkih konkursa, uz učešće preko šest stotina pesnika iz više od dvadeset država. Zbornici sa pesničkih konkursa se štampaju na srpskom i bugarskom jeziku.

Od prolećnog konkursa za 2021. godine planira se širenje na dečiji pesnički konkurs, sa ciljem da i deca osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta počnu da pišu i čitaju poeziju. U planu je i konkurs za kratke priče. Promocije pesničkih konkursa su do sada održavane u Novom Sadu, Beogradu, Nišu, Sofiji i Velikom Trnovu.  

Udruženje se bavi i izdavaštvom, organizacijom kulturnih i turističkih manifestacija, kao i humanitarnim aktivnostima.

Posle pesnika, romanopisca i sportskog novinara Ljubenka Zvizdića i pokojnog Dragana Petrovića, za Predsednicu Udruženja u Srbiji je izabrana Nadežda Raleva iz Novog Sada. Predsednik Udruženja u Bugarskoj je od prvog dana Zoran Bajić Baja.

 

 

 

 

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво