Knjiga "Srpske zemlje pre Nemanjića" pred čitaocima

Pred čitaoce je stigla nova knjiga Marka Aleksića „Srpske zemlje pre Nemanjića“ – sveobuhvatna i živopisna priča o počecima srpske istorije. Ova knjiga predstavlja jedinstven izvor znanja o vremenu koje prethodi slavi Nemanjića i uspostavlja nov pristup u traganju za otkrićima iz trinaest vekova duge istorije Srba.

Autor Marko Aleksić kaže da se knjiga bavi najranijim i najmanje poznatim razdobljem naše istorije.

"To je doba prvih srpskih zemalja, kneza Dervana, Višeslava, Vlastimira i drugih naših vladara, epoha koja izaziva dosta pažnje ali i polemika, kako kod nas, tako i u okruženju. Moja želja je bila da pružim naučni odgovor na ova pitanja koji će pomoći da razrešimo neke dileme i bolje sagledamo deo naše prošlosti koji je ostao pomalo zapostavljen.

Trudio sam se da pružim samo proverene podatke po najvišim naučnim standardima, a koristio sam sve poznate relevantne izvore sa Zapada, iz Vizantije, Dubrovačkog, Splitskog i drugih arhiva gde su sačuvane lokalne dalmatinske hronike sa vestima iz ovog vremena.

Ipak, najviše novih saznanja pružila su arheološka otkrića. Pokazalo se da postoji čitav niz građevina, većinom crkava koje potiču iz 8. veka koje se do sada nisu vezivale za Srbe, a koje govore da je hrišćanstvo bilo prisutno među njima znatno ranije nego što se do sada verovalo.

Posebno je zanimljiva jedna građevina iz ovog vremena u centralnoj Bosni koja ima sve osobine jedne vladarske palate i predstavlja najstariju poznatu zidanu palatu među svim Slovenima. Na jednom od stubova ove palate otkriveni su urezani runski znaci, koji predstavljaju jedinstven takav nalaz daleko izvan naših prostora. Otkriveni su i nalazi luksuznih pozlaćenih predmeta vrhunske umetničke izrade svog vremena, koji svedoče o kulturnim i civilizacijskim dometima na našim prosotrima u ovo vreme.

Trudio sam se da istražim sve one teme koje su vezane za ovaj pperiod, poput najstarijih otkrivenih utvrđenja i drugih naselja, kao što su Ston, Ras, Destinik i druga, najstarije podatke o Bosni koja se prvi put pominje upravo u ovo vreme kao jedan od delova srpske države, zatim o Srbima koji su živeli u Polablju, odnosno Lužičkim Srbima, ali i drugim pitanjima kao što su, na primer, nova saznanja o dolasku Hrvata na Balkan, franačkim osvajanjima u našim krajevima i njihovom uticaju na slovenska plemena koja su bila pod njihovom vlašću.

Kada sam počeo da pišem, nisam očekivao da ću naići na toliki broj novih podataka o našoj prošlosti o kojima do sada nismo ništa znali. Želeo bih da ova knjiga pomogne da zajedno bolje razumemo našu najdalju prošlost i da od nje ne pravimo nešto što sve više postaje kontroverza, već nešto na šta možemo biti ponosni", kaže autor Marko Aleksić za RTS.

Marko Aleksić je rođen 1970. u Beogradu, gde je diplomirao i magistrirao srednjovekovnu arheologiju. U Narodnom muzeju u Beogradu stekao je zvanje kustosa. Kao član ekipe ili vođa iskopavanja učestvovao je u arheološkim istraživanjima u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Nemačkoj i drugim zemljama. Objavio je brojne naučne radove u zemlji i inostranstvu o temama iz srednjovekovne arheologije i istorije, kao i stručnu knjigu Medieval Swords from Southeastern Europe (Srednjovekovni mačevi u Jugoistočnoj Evropi) koja je dobila više pozitivnih prikaza u vodećim svetskim stručnim časopisima i citirana nekoliko stotina puta. Održao je predavanja u institucijama kulture širom Srbije, na univerzitetima, međunarodnim naučnim skupovima i drugim mestima. Sarađivao je sa dečjim kulturnim centrom u Beogradu, na RTS-u kao stručni konsultant i autor priloga sa temama iz nauke i kulture, pisao dramske tekstove za program Radio Beograda, objavljivao naučno-popularne članke sa temama iz srednjeg veka u Politikinom Zabavniku i drugim listovima. Poslednjih nekoliko godina je predavač u Istraživačkoj stanici Petnica (programi Arheologija i Petnica International). Kao stručni konsultant ili predavač sarađuje sa muzejima, fakultetima, vojnim, bezbednosnim i kulturnim organiacijama i viteškim družinama. 

Autor je i knjiga Srpski viteški kod i Marko Kraljević - čovek koji je postao legenda. 

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво