Kanada i Toronto se tek približavaju vehuncu epidemije

Kanadski premijer, Džastin Trudo kaže da je, prema modelu koji su sačinili zdravstveni stručnjaci, Kanada još u početnoj fazi epidemije i da bi talas virusa mogao potrajati do leta. Dr Tereza Tak, sa čela federalnog zdravstva procenjuje da će od Kovida 19 u ovoj zemlji biti zaraženo između 2,5 i 5 procenata populacije što znači da bi između dvadeset tri i četrdeset šest hiljada Kanađana moglo završiti u bolnicama. Zato poručuje da budemo disciplinovani jer smo sami autori svoje sudbine.

U tromilionskom Torontu opustele su ulice, trgovi i parkovi. Retki su prolaznici i automobili, a dugački redovi mogu se videti samo ispred najvećih samoposluga. Redova, međutim, nema ispred apoteka, prodavnica alkohola i malih komšijskih radnji. Većina građana poštuje meru socijalnog distanciranja, a onima koji se ogluše o pravila zaprećena je kazna od hiljadu dolara.

Dag Ford, gradonačelnik Toronta, zatvorio je sve parkove i dečja igrališta tako da se na šetalištima duž ontarijskog jezera ili uz Hamber reku mogu videti retki šetači. Ford je spisku zatvorenih prodavnica, koje nisu neophodne, prošle nedelje dodao i sve radnje koje prodaju, u Kanadi legalizovani, kanabis.

Ne rade ni restorani, pozorišta i noćni klubovi a ko baš želi marihuanu može je ipak kupiti, ali samo on line.

Poput Srbije, i Kanada dozvoljava povratak u zemlju samo svojim građanima pa na Pirson aerodrom sleti tek po neki avion iz Argentine, Indije, Kube... Opustele su i piste Bil Bišop gradskog aerodroma sa koga poleću mali i avioni na unutrašnjim linijama.

Autoput Gardiner, koji preseca sam centar Toronta, poznat je po zagušenjima. Danas se tuda vozi punom brzinom.

Premijer Trudo i federalna vlada pripremili su obiman paket ekonomskih mera za pomoć građanima i privredi. Prvi paket predviđa pomoć onima koji su zbog epidemija ostali bez posla. Njugroženiji su sektori aviosaobraćaja, ugostiteljstva, turizma obrazovanja i kulture.

Samo je Er Kanada otpustila gotovo šesnaest hiljada ljudi. Oni ali i građani čiji je prihod poslednjih godinu dana bio tek iznad pet hiljada dolara primaće u narednih šesnaest nedelja po dve hiljade dolara mesečno. Milijarde dolara planirane su kao subvencija najteže pogođenim privrednim granama. Oko tog paketa trebalo bi da se u narednim danima postigne politički konsenzus.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво