Australija: Borba na više frontova

Naš dopisnik iz Sidneja, Dragan Caran kaže da su od jutros malo zadovoljnija lica predstavnika državnih i zdravstvenih vlasti na Petom kontinentu. Već četvrti dan zaredom kriva na grafikonu zaraženih korona virusom je u blagom padu. Do jutros je u Australiji zabeleženo oko šest hiljada slučajeva zaraženih korona virusom. Nažalost 40 osoba je preminulo.

Ovo blago opadanje broja obolelih se, pre svega, objašnjava dobrom strategijom u borbi protiv koronavirusa. Ipak, nadležni upozoravaju da će sve represivne mere, koje su sada na snazi, trajati najmanje šest meseci.

Najveći uzročnik širenja pandemije, brod Rubi princes, je i dalje u Novom Južnom Velsu i jutros je, uz pratnju plovila australijske mornarice, doplovio u blizinu Vologonga, oko 50 kilometara od Sidneja. Ovaj kruzer je bitan, jer je i pored zabrane pristanka brodova u australijskim lukama, doplovio u Sidnej, gde je 2700 putnika napustilo plovilo. Tek tada je izvršena zdravstvena kontrola putnika, na kopnu, i otkriveno je 600 zaraženih osoba.

Jedanaest osoba sa broda je nažalost umrlo. Ova situacija uslovila je prvu istragu, koja je označena kao kriminalna istraga zbog ubistva. Osnovno pitanje na koje se traži odgovor je kako je brod, i pored samo dan ranije najavljene zabrane pristajanja, ipak ukotvljen u Sidnejskom zalivu. Na ovom kruzeru je još uvek i 1040 članova posade, nad kojima zdravstveni organi Australije sada vrše testiranje i već su ustanovljeni simptomi kod 200 osoba. Dakle, potpuno novo žariste.

Još dva broda na krajnjem zapadu Australije će kroz nekoliko dana napustiti luku u Frimantlu. Očekuje se da brodovi "Artanija" i "Vasko de Gama" budu u jednoj od nemačkih luka za oko mesec dana. Na ovim brodovima, je među članovima posade i 42 državljana Srbije.

Uporedo sa borbom protiv pandemije, traje i borba za očuvanje ekonomske snage Australije. Federalna vlada je obezbedila 130 milijardi dolara, kao stimulativni paket za očuvanje, pre svega, malih i srednjih preduzeća. Deo paketa je već počeo da se realizuje, tako da je velika grupacija penzionera, kao i korisnika određenih socijalnih beneficija, već dobila po 750 dolara kao jednokratnu pomoć. Ekonomskim stimulativnim paketom je predviđeno da se poslodavcima uplate plate za radnike za narednih šest meseci i da se time očuvaju radna mesta, a preduzeća ostanu u pogonu i spremni za period posle pandemije.

Novina je i da je uveden šestomesečni moratorijum na iseljavanje ljudi koji stanuju u iznajmljenim stanovima, a usled pandemije korona virusa nisu u mogućnosti da plaćaju kiriju. Naloženo je da stanodavci moraju da postignu bilo kakav dogovor sa kirijašima, ali da izbacivanja zbog neplaćanja - nema.

Što se tiče rada Srpske pravoslavne crkve na Petom kontinentu, zbog opšteg pravila o društvenoj distanci u vreme pandemije, službe u našim pravoslavnim hramovima se obavljaju samo uz prisustvo, do pet, sveštenika, bez vernika. Biće tako i u vreme uskršnjih blagdana. Neke od liturgija mogu da se prate i posredstvom interneta.

I da još jednom podsetimo naše sunarodnike, a naročito one u Australiji, da je Ambasada Srbije u Kanberi otvorila bankovni račun za donacije zdravstvu Srbije u borbi protiv pandemije, a da se svi neophodni detalji mogu naći na internet stranici naše ambasade.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво