Bil Gejts nudi pomoć Africi

Ministar zdravlja Južne Afrike Zweli Mkhize, u poslednjem izveštaju objavio je podatke o broju zaraženih u Južnoj Africi koji iznosi 1655, 585 pozitivnih i 11 preminulih, kao i da je 53937 građana testirano i 95 oporavljeno, javlja za RTS Violeta Marinović iz Johanezburga.

Od toga Johanezburg ima 693 zaraženih, najveći broj od svih provincija, zatim Zapadni Kejp (Western Cape) 433, Kva Zulu Natal (KwaZulu Natal) 232 slučajeva. U provinciji Natal 11 zaraženih i jedan preminuo. Pacijenti su povezani sa slučajevima u Sv. Avgustin (St.Augustine) bolnici, jer su zdravstveni radnici, zaposleni u toj bolnici, došli u kontakt sa zaraženima.

Većina zaraženih je došla iz inostranstva - Engleske, Italije, Nemačke i Švajcarske. Predsednik Južne Afrike gospodin Siril Ramapoza (Cyril Ramaphosa), koji je i predsednik Afričke Unije, proglasio je vanredno stanje 26. marta 2020. godine u trajanju od 21. dana. Vojska i policija kontrolišu kretanje građana u cilju sprečavanja širenja pandemije.

Škole i predškolske ustanove su zatvorene, kao i  unerveziteti, i to do 19. aprila, sa mogućnošću da se taj period produži, s tim što će se nastava odvijati preko interneta. Prodavnice prehrambene robe, apoteke, banke i bolnice su otvorene.

Zabranjeno je šetati kućne ljubimce i izlaziti na ulice, zabranjena su i javna okupljanja. Do sada je 17.000 ljudi uhapšeno u celoj zemlji, zbog nepoštovanja propisa.

Osamdeset studenata se vratilo iz Kine svojim kućama, s tim što su bili u karantinu i svi testirani su bili negativni na koronavirus.

Inače, Južna Afrika ima jako dobru saradnju i prijateljske odnose sa Republikom Kinom kao i Republika Srbija. Predsednik se lično zahvalio kineskom ambasadoru na ukazanoj pomoći prilikom povratka građana Južne Afrike, kao i na profesionalnoj i materijalnoj pomoći.

Predsednica Solidarne fondacije Glorija Serobe se zahvalila svim kompanijama koje su za kratko vreme uspele da skupe donacije preko dva biliona randa, koje su namenjene ekonomskim merama i izazovima koje nalaže trenutna i nadolazeća situacija.

Izveštaji nadležnih organa u Južnoj Africi napominju da borba protiv koronevirusa ima veći izazov nego u evropskim zemljama i na drugim kontinentima zbog velikog broja građana obolelih od side (HIV-a) kao i tuberkuloze. Nastupa zima, tako da se očekuje najjači talas u junu, što može da utiče na to da se vanredno stanje produži. 

Predsednik Južne Afrike se obratio svetskim biznismenima i liderima za pomoć. Jedan od njih je i Bil Gejts koji je ponudio pomoć sa svojom fondacijom u vidu modernog ispitivanja i masovnog testiranja i pohvalio preduzete i presudne mere u borbi protiv pandemije.

Agencije za ekonomska ispitivanja navode da će drastične mere imati velike posledice na razvoj ekonomske situacije u Južnoj Africi. Rand je oslabio 40 % prema dolaru i GDP varira od 2,5 % do 3,5% što je svakako uticalo na ekonomsku degradaciju Južne Afrike na svetskoj ekonomskoj listi. Predviđeno je da će ekonomski razvoj dostići 1,7% do sredine 2021. godine.

U napomeni se navodi da drastične mere u borbi protiv koronevirusa nisu preduzete da bi oštetile progresivni razvoj koji je Južna Afrika napravila u poslednje dve dekade. Ono što svakako treba pohvaliti da su svi, bez obzira na političku, rasnu i nacionalnu i religioznu pripadnost pokazali solidarnost i pohvalili mere koje je predsednik Ramaposa preduzeo u borbi protiv pandemije koronavirusa.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво