Struja ponovo stiže u dom porodice Savić

U uslovima nedostojnim ljudskog bića, bez struje, vode i osnovnih prihoda, živi porodica Savić u selu Šaludovac kod Paraćina, boreći se svakog dana da preživi. U pomoć su im pritekle humanitarne organizacije "Pepeljuga 21. veka i prijatelji" iz beogradske opštine Grocka i "Spasimo srpsku decu" iz SAD-a.

Majka Suzana (46 godina) je preuzela upravljanje domaćinstvom i njen povremeni rad u nadnici na polju je jedini prihod sa kojim ova porodica preživljava. Njen muž Ljubiša (53 godine) se ozbiljno razboleo zbog trauma koje je doživeo tokom učešća u ratnim sukobima na Kosovu i Metohiji 1999. godine, braneći srpski i nealbanski narod. Nakon što je ostao bez posla u paraćinskoj Staklari, porodica Savić je ostala i bez tog izvora prihoda. Povrh svega toga, sin David (14 godina) je takođe bolestan i osnovnu školu pohađa po posebnom programu.

Zbog toga što nisu mogli da plaćaju struju ona im je isključena, a i vodu moraju da donose od komšija jer nemaju potrebna sredstava za priključivanje na seoski vodovod. U kući u kojoj žive samo jedna prostorija ima prozore i vrata i to im je istovremeno i kuhinja i dnevna i spavaća soba. Kupatilo nemaju, već se kupaju sa vodom zagrejanom na peći, sa bokalom i lavorom.

Povremeno dobijaju pomoć u hrani od humanitarne organizacije "Pepeljuga 21. veka i prijatelji" iz beogradske opštine Grocka, koja se obratila humanitarnoj organizaciji "Spasimo srpsku decu" iz SAD-a za pomoć porodici Savić.

U kratkom period, Miloš Šupica, osnivač ove srpsko-američke organizacije, uspeo je da prikupi dovoljna sredstva kako bi se porodici Savić postavili solarni paneli na krovu kuće i tako im se obezbedila preko potrebna struja.

Osim ličnih sredstava porodice Šupica, pomoć porodici Savić su uputili i srpski dobrotvori Radoslav Raković, Velimir Đurić i Zoran Blagojević iz Čikaga, Saša Petrović, sveštenik crkve Svetog Nikole u Omahi, država Nebraska ali i dugogodišnji američki prijatelji organizacije "Spasimo srpsku decu" sveštenik Ijan Mekkinon iz Sakramenta u Kaliforniji i sveštenstvo i parohijani pravoslavne Crkve Vozdviženja časnog krsta iz istog grada.

Kompanija iz Kragujevca će montirati svu neophodnu opremu čim to budu dozvolila ograničenja koja trenutno postoje usled situacije izazvane epidemijom koronavirusa.

U međuvremenu se nastavljaju napori na prikupljanju sredstava za dovođenje pijaće vode do kuće i prilagođavanje jedne od prostorija u kući funkciji kupatila.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво