U Italiji održane radionice „Na srpskom čitaj za 5“

U organizaciji Saveza Srba u Italiji i Centra za bolje vaspitanje iz Beograda u februaru mesecu je održano devet radionica u devet gradova severnog dela Italije pod nazivom „Na srpskom čitaj za 5“ u okviru manifestacije „Dani srpske kulture u Italiji“ koju organizuje Savez Srba u Italiji.

Radionice su odražane u devet gradova: Vićenca, Basano del grapa, Udine, Skio, Tori, Valdanjo, Alonte, Rovereto i Arzinjano.

Radionice su vodili mr Snežana Milošević Ješić i Zoran Ješić iz Beograda. Na promocijama se čitalo, prepričavalo, glimilo i pevalo na srpskom. Vokalni solista pesme koja predstavlja muzičku podršku učenju jezika, Vasilije Ješić, inače sin bračnog para Ješić, aktivno je učestvovao u lukarskoj radionici promovišući lako učenje čitanja ćirilice i pesmu „Čitaj za 5".

Naši gosti su ovoga puta pripremili predavanje o mestu maternjeg jezika u skali vrednosti koje su neophodne za pravilan razvoj ličnosti. Lutkarska radionica posle kratkog ali upečatljivog predavanja, podstakla je direktno učešće dece u igri koja olakšava razumevanje pročitanog sadržaja.

U radionicama su učestvovali i deca i roditelji. Autori radionica stvarali su veselu i prisnu atmosferu u kojoj su deca bili protagonisti u usvajanju novih sadržaja.

"Uz podršku Saveta roditelja srpske škole „Sveti Sava" i mnogih udruženja Srba u Reginu Veneto radionice su još jedan doprinos u borbi protiv kulturne asimilacije naše dece i mi zahvaljujemo autorima što su se i oni uključili u tu borbu. Želimo im puno uspeha u dragocenom radu i želimo da nam opet dođu. Punu zahvalnost izražavamo i prema udruženjima koja su učestvovala u organizaciji radionica, i to: Kulturno-umetničkom društvu „Sloga" iz Basana del Grapa, Srpskoj kulturnoj zajednici „Sveti Sava" iz Valdanja, Srpskoj kulturno-sportskoj organizaciji „Kruna" iz Skija, Srpskoj kulturnoj zajednici iz Arzinjana i Udruženju „Nikola Tesla" iz Udina", poručuju iz Saveza Srba u Italiji.

Snežana i Zoran Ješić, autori kratkih priča i koncepta rada lakog učenja čitanja s razumevanjem pod nazivom „Čitaj za 5" svojim knjigama uneli su radost u mnoge porodice, pošto pomažu mališanima da lako savladaju veštinu čitanja i prevaziđu eventualne prepreke na koje nailaze na početku svog opismenjavanja. Autori su, pored Saveza, koji će se postarati da knjige budu donirane svim novoupisanim đacima dopunske škole, poklonili Savezu 60 knjiga iz istoimene edicije „Čitaj za 5".

"Naši gosti kojima smo izuzetni zahvalni dobili su člansku kartu počasnih članova Srpske kulturno-sportske organizacije „Kruna" iz Skija. Na poslednjoj radionici u okviru manifestacije, četvrte po redu „Dani srpske kulture u Italiji" našim gostima potpredsednik Saveza Srba u Italiji, gospodin Neša Lazić uručio je Zahvalnicu Saveza Srba u Italiji Centru za bolje vaspitanje „Zaviri" iz Beograda i bračnom paru Ješić i na njihovom doprinosu u očuvanju matrnjeg jezika u dijaspori", kaže Snežana Petrović iz Saveza Srba u Italiji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво