Vikend na RTS Svet sa Nenadom Vasilićem

U subotu i nedelju u 17.30 na kanalu RTS Svet pogledajte dvodelnu emisiju "Džez sa akcentom". "Jedan od najinteresantnijih solo kontrabasista današnjice... Mister Balkan Bejs – virtuozan a nenametljiv... Istančan, melodičan instrumentalista toplog i bogatog tona kontrabasa...."

Ovo su samo neke od rečenica kojima mediji opisuju Nenada Vasilića. A neki novinari su skloni i da tvrde da je jedna od najvećih džez faca na - IĆ.

Studirao je u Gracu a živi u Beču. Iz rodnog Niša otišao je pre 25 godina i posle toliko vremena kaže da se ponekada oseća kao "dupli gastarbajter".

Kontrabas je Nenada spojio sa izuzetnim muzičkim talentima sa Balkana.

Na River Music festivalu koji je bio deo pratećeg programa Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine, Nenad i još devetoro muzičara, sa vokalom Amirom Medunjanin, pojavili su se na sceni kao bend REKA i na noge podigli publiku u glavnom gradu Velike Britanije.

Svojim muzičkim talentom i ličnošću koju ljudi nekako prirodno prihvataju na mestu lidera, postigao je da bude prvi stranac koji je za austrijski državni ORF snimio živi album uživo.

Nenad Vasilić je i zvanični kreativni ambasador Srbije u okviru platforme Srbija stvara/Serbia Creates.

U Beogradu je promovisao publikaciju „33 originalne kompozicije" u izdanju Kleta koje pred publiku donosi numere pisane, komponovane i snimljene na 12 dosadašnjih albuma.

U predgovoru za Nenadovu pesmaricu, muzički kritičar Peca Popović, između ostalog, kaže:

"Poput kontrabasa, koji je kao instrument najčešće u funkciji pratećeg zvuka, prisutan i primetan, ali ne i dominantan, takav je Vasilić kao čovek. Bez žudnje za poznatošću, a opet jedan od najangažovanijih i najoriginalnijih evropskih kontrabasista. Sa mnogo truda, veštine i ljubavi uspeva da svoj instrument, kao i stvaralaštvo i pedagošku aktivnost predstavi na način koji muzičkoj kulturi Srbije čini posebnu čast".

Autor emisije Mirjana Nikolić

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво