Svetosavski čuvari jezika i pisma

Svetosavskom himnom i prigodnim recitalom đaci Srpske dopunske škole „Vuk" u Volosu, u Grčkoj, treću godinu zaredom zavetovali su se Svetom Savi na očuvanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma.

Velika svečana sala hotela Volos Palas bila je tesna da primi sve okupljene Srbe kao i brojne zvaničnike opštine Volos i Larisa i predstavnike vojske i policije, koje je najpre pozdravio Njegovo Preosveštenstvo mitropolit Dimitrijadosa i Almirosa gg. Ignatios blagosiljajući kolač i naglašavajući značaj srpsko-grčkog prijateljstva, posebno istakavši humanitarni rad Mitropolije pre 21 godinu na prikupljanju pomoći za Srbiju tokom bombardovanja.

Dirljivi govor završio je rečima podrške za prijateljstvo i međusobnu podršku dva bratska naroda, javlja za Program za dijasporu RTS-a Ljubica Pokrajac, nastavnik Srpske dopunske škole u Volosu i Larisi.

Srdačnim pozdravnim govorom prisutnima se obratio počasni konzul Tesalije Simeon Comokos, nadovezujući se na dirljive reči mitropolita Ignatiosa, naglašavajući da je Srbija uzvratila Grčkoj pomoć tokom godina ekonomske krize ističući da su predsednik Aleksandar Vučić i ministar Ivica Dačić lično pozivali srpski narod da kao destinaciju za letovanje biraju grčka letovališta što je rezultiralo hiljadama srpskih turista. Comokos je zatim u svojstvu predsednika Grčko-srpske privredne komore istakao značaj jačanja ekonomskih veza između oblasti Tesalije i Srbije najavljujući osnivanje ekonomskog foruma u skorijoj budućnosti. Takođe je najavio i organizovanu posetu Tesaliji novinara iz Srbije u okviru promocije turizma u ovoj grčkoj oblasti.

Prisutnima se zatim obratio Milan Vukosavljević, konzul u Ambasadi Republike Srbije u Atini, najpre oslovljavajući zvaničnike na grčkom jeziku što je izazvalo spontani aplauz prisutnih. U nastavku je istakao značaj jačanja neraskidivih veza između Srbije i Grčke posebno naglašavajući ulogu Srpske dopunske škole u negovanju i očuvanju srpskog jezika uz sve pohvale đacima i učiteljici na trudu ali i roditeljima koji taj trud uvažavaju i podstiču.

Reči podrške za unapređivanje već snažnih veza dve balkanske zemlje nije štedeo ni Hristos Bukoros, predsednik odbora za Srpsko-grčko prijateljstvo u grčkoj državnoj skupštini, prenoseći prisutnima pozitivne ishode iz razgovora sa predsednikom Aleksandrom Vučićem sa kojim se susreo u predsedničkom kabinetu u Atini decembra 2019. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво