Književno veče Peđe Ristića u Cirihu

U Zelenoj sali gradske kuće Volkshaus, u organizaciji Radio Kruga, održano je autorsko veče književnika Peđe Ristića, koji skoro dve decenije živi u Bazelu, u Švajcarskoj. Povod je njegov najnoviji roman "Kovš" u kome se opiisuju putešestvije činije Kovš čiji je dizajner bio čuveni Feberže.

U carskoj Rusiji, u sâm suton carske dinastije, kada uvaženi draguljar Faberže kreira srebrom umetnost za elitni carski puk, ne znajući da će njegovo delo prošetati putevima Gospodnjim, od evropskih raskršća, do niške kaldrme, pa sve do tačke gde se krug putešestvija zatvara povratkom na mesto zločina ili polaznu tačku.

Priča o Kovšu vratila je sve prisutne u vremeplov.

„Ova priča je inspirisana stvarnim ljudima, predmetima i dešavanjima... Proteže se između Istoka i Zapada ‒ od emocije, preko praznoverja do razboritosti, od votke, preko rakije do viskija ‒ tipično balkanski ‒ tamo-amo po XX veku", kaže autor romana Peđa Ristić. 

Naravno, pomenute su i ostale knjige autora. Odlomke iz romana čitala je Maja Kapor dok je u muzičkom delu nastupio Nenad Janjić.

Peđa Ristić je i član Udruženja srpskih pisaca Švajcarske tako da su, pored brojne publike, ovo veče uveličali i članovi Udruženja.

Predsednik Udruženja srpskih pisaca, Milisav Đurić tako đe se obratio publici i autoru sa rečima hvale o novom delu Ristića, a radio Krugu se zahvalio na medisjkoj podršci koju Krug pruža umetničkoj sceni.

Peđa Ristić je rođen u Beogradu 1953. gde je diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu. Radio je kao IT analitičar, konsultant, direktor i marketing stručnjak u Srbiji, Čehoslovačkoj, Austriji, Rusiji, Engleskoj i Americi pre nego što se konačno 2002. naselio u Bazelu u Švajcarskoj, gde je bio na poziciji IT menadžera u farmaceutskoj firmi Hofman la Roš. Pored osnovne struke, bavio se komponovanjem, pisanjem pesama, organizacijom zabavnih događaja, glumom i pevanjem.

Sedamdesetih je komponovao hit kompoziciju „Goro moja" sa grupom „Zajedno" i druge šlagere kao i mjuzikl „Slobodanka" na studentske teme. Pevao je u Ateljeu 212 u rok-operi „Isus Hristos Superstar" i sastavio muziku za dva omladinska sleta početkom osamdesetih.

Otišavši iz Jugoslavije oko njenog raspada, objavio je autobiografski roman „Pijanino u blatu" (Prometej, 1998.) o intelektualcima koji masovno napuštaju domovinu. Krajem 2017. objavio je svoj drugi roman „Srećan čovek" (Čigoja, 2017) o makedonskim Jevrejinu koji jakom, pozitivnom voljom i veselom prirodom uspeva da pregrmi nedaće XX veka. U leto 2018. objavio je zbirku pesama „Gitara u snegu" a 2019.

Kreativna radionica Balkan objavila je treći Peđin roman „Kovš" o putovanju velelpne srbrne Faberže činije kroz XX vek. Na svom putu kovš prolazi kroz Evropu u previranju i dotiče mnoge ljude i svedoči o dramatičnim događajima.

Peđa svira gitaru i peva, nekoliko godina je vodio akustičarski trio „3 Lafa". Izdao je nekoliko muzičkih diskova. Od leta 2016. je u penziji i za sebe kaže da je pisac sa punim radnim vremenom; piše nove romane u Bazelu, Beogradu i Herceg Novom.

Promocije književnog dela Peđe Ristića održaće se i 24. januara u Bazelu i 14. februara u gradskoj biblioteci Frauenfeld u organizaciji Serbika kafea.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво