Mladi čuvari srpske narodne kulture

Povodom literarnog konkursa „Mladi čuvari srpske narodne kulture“ koji je raspisao Ogranak Vukove zadužbine „Čuvari dela Vuka Karadžića” iz Čačka, radovi đaka iz Pariskog regiona poneli su specijalnu diplomu.

Na literarni konkurs "Mladi čuvari srpske narodne kulture" koji je raspisao Upravni odbor Udruženja "Čuvari dela Vuka Karadžića" i Grad Čačak (u saradnji sa Vukovom zadužbinom), iz Pariskog regiona poslata su 34 rada.

Teme konkursa urađene su uz podršku porodica jer su đaci istraživali stare reči i priče iz srpskih krajeva.

„Srpska dopunska škola u Francuskoj kao svoj primarni cilj ima negovanje srpskog jezika, tradicije i kulture kao i razvijanje ljubavi prema srpskom jeziku kao specifičnom nacionalnom obeležju.

Učenici srpske dopunske škole u Pariskom regionu u velikom broju su se odazvali na konkurs „Mladi čuvari srpske narodne kulture". Učenici su bili krajnje zainteresovani za temu konkursa i veoma motivisani za rad. Kroz stvaralačko umeće učenika nastale su brojne pesme i priče.

Osećaj za srpski jezik i srpske nacionalne vrednosti kod učenika u dijaspori razvija se kroz brojne stvaralačke radionice. Učenici se podstiču na kreativnost kroz istraživačke radove o prošlosti, kroz upoznavanje sa istorijom srpskog naroda i znamenitim ličnostima, kroz proučavanje geografije Srbije. Učenici u dijaspori vrlo rado uče i pevaju narodne i autorske srpske pesme, crtaju, slikaju, ukrašavaju kaligrafski svoje radove, učestvuju na priredbama...

Povodom ovog konkursa učenici su pokazali jaku motivisanost za pisanje pesama i proznih radova na teme: „Pitali smo bake i deke za stare srpske reči neke" i „Priča iz mog kraja". Čitave porodice su rado učestvovale u realizaciji konkursa, pričalo se sa bakama i dekama, pronalazile su se i tumačile stare srpske reči.

Kroz ovaj konkurs još jedanput se pokazalo da je glavna spona koja povezuje svu decu u srpskoj dopunskoj školi otadžbina. Otadžbina je reč koja najpre potekne iz porodice, potom se uz podršku porodice razvija osećaj prema otadžbini, a onda se u srpskoj dopunskoj školi kroz brojne aktivnosti deca na razne načine približavaju svojoj otadžbini. Deca u rasejanju se kroz pojam otadžbina povezuju sa maticom, a iz te veze se potom rađa neprestana misao o Srbiji koja sija poput zvezde Danice u dijaspori", kaže za RTS Milija Jevremović, nastavnik srpskog jezika i književnosti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво