Trg u Nijagari nosi ime Nikole Tesle

Srpska škola "Nikola Tesla" i Canadian Tesla Technical Musem izvojevali su još jednu važnu pobedu kako bi se za lik i delo Nikole Tesle u ovom delu sveta još više čulo. Osim Dana Nikole Tesle, koji se slavi 10. jula, na dan rođenja velikog naučnika, ove dve ustanove izborile su se da i trg u kanadskom gradu Nijagari nosi ime našeg velikana.

Prošle godine, nakon proslave desetog Teslinog Dana u Niagari Falls, tačnije 10. jula 2019. godine ove dve ustanove podnele su zahtev Niagara Parks Commision da se područje oko Teslinog spomenika, koje je ujedno zbog neposredne blizine svetski poznatih Nijagarinih vodopada i jedno od najlepših mesta na svetu sa preko 12 miliona posetilaca godišnje, proglasi Trgom Nikole Tesle (Nikola Tesla Plaza). Odnosno da se kao takvo ucrta u sve geografske i turističke karte, zvanično postavi na veb stranicu Niagara Parks Commision i da bude deo propagandnog materijala ovog područja.

"Ova, više nego lepa vest, dolazi nam u godini u kojoj naša Srpska škola „Nikola Tesla" proslavlja dva za nas veoma važna jubileja, 10 godina postojanja i 10 godina obeležavanja Dana Nikole Tesle u Niagari Falls. Ova proklamacija nas još više obavezuje da nastavimo istim putem kojim smo krenuli pre 10 godina, putem očuvanja našeg srpskog jezika, vere, kulture i tradicije, odnosno očuvanja lika i dela Nikole Tesle kao jednog od najvećih sinova našeg naroda koji je ostavio neizbrisiv trag i na ovom području gde danas živimo.

Veliko hvala Niagara Parks Commission (NPC), Chair Sandie Bellows and CEO David Adames za celokupno angažovanje, odnosno brzu realizaciju odluke u zvaničnu proklamaciju trga Nikole Tesle u Niagari Falls. Iskreno se nadamo da je ovo samo početak uspešne saradnje na obostrano zadovoljstvo u mnogim budućim projektima.

Isto tako želimo da se zahvalimo i Canadian Tesla Technical Musem, odnosno osnivaču muzeja, inženjeru Nemanji Jevremeviću na saradnji i angažovanju oko trga Nikole Tesle u Nijagari, kao i na našoj dugogodišnjoj saradnji koja će se, iskreno se nadamo, isto tako uspešno nastaviti i u buduće, na obostrano zadovoljstvo. Sa velikom željom da jednoga dana ostvarimo i jedan od naših najvećih zajedničkih ciljeva, a to je otvaranje prvog muzeja Nikole Tesle van naše matice Srbije i to baš ovde na Nijagarinim vodopadima", kaže Borislav Živković, direktor Srpske škole "Nikola Tesla" u Nijagari.

Ceo kompleks od spomenika Nikole Tesle pa sve do Rankine Power Generation Station, hidrocentrale iz davne 1905. godine čiji su generatori bazirani na patentima Nikole Tesle, bio bi povezan u jednu celinu i dobio bi jednu potpuno novu dimenziju.

Nakon višemesečnog dogovaranja sa predstavnicima Niagara Parks Commision 22. novembra 2019. godine odobren je zahtev, a pre nekoliko dana, tačnije 13. januara 2020. godine usledila je i zvanična primopredaja proklamacije Trga Nikole Tesle u Niagari Falls, u Kanadi.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво