Džakarta slavi Srpsku novu godinu

U glavnom gradu Indonezije, Džakarti, sinoć je dočekana Srpska nova godina. U restoranu "Pripito majmunče" okupila se grupa prijatelja Srbije rešena da održi tradiciju da se svake godine na neki način u ovom gradu obeleži Srpska nova godina. Sa obližnjeg mosta ispaljen je vatromet, a srećnu Srpsku novu godinu Srbima je poželeo i princ sultanata Ternate, jednog od najstarijih i najvažnijih indonežanskih sultanata.

Nova godina u Džakartu, inače, stiže šest sati pre nego u Beogradu, tako su Srbi i Indonežani u ovom gradu bili prvi koji su je proslavili.

Već godinama Srbi sa svojim prijateljima Indonežanima u restoranima u Džakarti obeležavaju Srpsku novu godinu. Međutim, ove godine je, zbog ličnih problema organizatora, uobičajena proslava otkazana. U Džakarti trenutno boravi predsednik Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat, Viktor Lazić.

„Bilo mi je žao da ta lepa tradicija prestane. Moji indonežanski prijatelji su spremno prihvatili da se provesele povodom Srpske nove godine i veoma brzo smo organizovali ceo dođagaj, sa fantastičnim vatrometom koji je tim povodom osetleo nebo Džakarte. Indonežani su Srpsku novu godinu, kao dobru priliku da se provesele, ozbiljno shvatili pa vam mogu reći da ovakvom veselju povodom naše nove godine nikada nisam prisustvovao u Srbiji!", kaže Lazić.

Prijatelj Udruženja Adligat iz Beograda, gospodin Foramadiahi Firman Bin Mudafar Šah, veoma uvažavani princ sultanata Ternate, sin slavnog sultana Mudafara Šaha koji je preminuo 2015. godine, poželeo je da uputi video čestitku Srbima ali i ambasadi Republike Srbije u Džakarti povodom Nove godine i najavi svoj dolazak u Srbiju.

Sultanat Tarnate je najstarija muslimanska država na teritoriji Indonezije, koju je predak princa Firmana Bin Mudafara Šaha osnovao pre 49 generacija, davne 1257. godine. Nalazi se u severnoistočnom delu Indonezije, na tri sata leta od Džakarte.

Princ je u svojoj video poruci izjavio:

„Ja sam Firman Mudafar Šah, princ Terante sultanata i želim da poželim srećnu Novu godinu srpskom narodu, želim vam sve najbolje. Prihvatio sam poziv Udruženja Adligat i želim da uskoro posetim Srbiju. Još jedanput (na srpskom): Sretna Nova godina!"

Predsednik Adligata je prethodno boravio u službenoj poseti princu, kada je i dogovorena njegova poseta Srbiji i Adligatu. Tom prilikom je, Laziću pokazana sultanska palata, kao i vladarske insignije koje uobičajeno nisu dostupne oku javnosti.

Odnosi između Srbije i Indonezije su izuzetno bliski od nezavisnosti ove ogromne države, koja je sa više od 250 miliona stanovnika ujedno najveća muslimanska država na svetu. Prijateljstvo između dva naroda naročito razvija Udruženje Adligat u okviru kojeg su otvoreni Muzej knjige i putovanja sa posebnom indonežanskom zbirkom, najznačajnijom takvom zbirkom u ovom delu Evrope. U istom udruženju otvoren je i Muzej srpske književnosti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара