Zagreb: Osmi kongres Privrednikovih stipendista i srpske omladine

Srpsko privredno društvo Privrednik organizuje Osmi kongres Privrednikovih stipendista i srpske omladine 14. decembra na temu „Filantropija – oslonac i poticaj mladima“.

Kao jedna od najstarijih dobrotvornih organizacija u Zagrebu, Srpsko privredno društvo Privrednik stipendira, okuplja i povezuje talentovane učenike i studente slabijih materijalnih mogućnosti. Godišnje stipendira preko 50 učenika i studenata, a najviše iz zapostavljenih i ekonomski slabo razvijenih područja Hrvatske.

Mladi su jedna od najranjivijih društvenih skupina. Istovremeno mladi su gotovo jedina šansa i nada našeg društva. Na mlade se često, nažalost, prenose frustracije izgubljenih bitaka prethodnih generacija čime ih se teško sputava i onemogućuje.

Naši vaspitni i obrazovni sistemi nisu uvek u funkciji slobode i zajedništva. Mladima treba pomoći da se, pre svega, nesmetano obrazuju, da niko od njih zbog svoje trenutne socijalne situacije ne sme biti onemogućen ili zakinut u napretku i razvoju.

Zbog toga Privrednik sve svoje napore i aktivnosti usmerava prema dobrobiti mladih. Ovogodišnji kongres i panel diskusiju, koju organizuju u njegovom sklopu, posvetili su upravo filantropiji, solidarnosti i volonterstvu: vrednostima koje su kod nas često marginalizovane, a mogu biti snažan oslonac i podsticaj mladima.

Na panel diskusiji o svojim iskustvima i o tome koliko je filantropija važna za razvitak i harmoniju svakog društva i zajednice govoriće predstavnici udruženja koji svoje aktivnosti usmeravaju prema opštem dobru, prema dobrobiti mladih, ali i volonteri, dobrotvori i oni koji primaju dobročinstvo.

Kongres će se održati u subotu, 14. 12. 2019. godine s početkom u 11.30 sati u Zagrebu, u Srpskoj pravoslavnoj općoj gimnaziji "Kantakuzina Katarina Branković", Sveti Duh br. 122.

I ove godine u sklopu Kongresa Privrednik priređuje svečani prijem nove generacije Privrednikovih stipendista i organizuje zanimljiv kulturni program.

Predviđeno je da na Kongresu učestvuje do 200 mladih članova Privrednika i njegovih simpatizera iz čitave Republike Hrvatske, predstavnici udruženja mladih kao i ugledni gosti iz sfere politike, privrede, obrazovanja, kulture i diplomatskih službi.

broj komentara 0 pošalji komentar