"Sigurna kolevka" za napuštene bebe

U Švajcarskoj se problem napuštanja beba rešava otvaranjem "Babyfenster"-a, pri najvećim Kantonalnim bolnicama na teritoriji cele zemlje. "Babyfenster" su mesta na kojima majke koje dođu u situaciju da žele da ostave bebu, mogu to da učine apsolutno anonimno i da bebu ostave u sigurne ruke. Na taj način život bebe nije ni na koji način ugoržen. Njihova iskustva pomoći će pokretanju takvog projekta u Srbiji, pod nazivom "Sigurna kolevka".

U poslednjim decenijama na teritoriji Republike Srbije česti su slučajevi napuštenih beba, koje majke kako bi ih se rešile, ostavljaju na najrazličitijim mestima. Poslednji u nizu slučaj koji je potresao celu Srbiju, ali i sve ostale koji su čuli za to, dogodio se u avgustu ove godine u Beogradu. Majka je svoju tek rođenu bebu, sa pupčanom vrpcom i posteljicom stavila u kesu i ostavila u kontejneru u beogradskom naselju Žarkovo.

Pukom srećom jedan prolaznik je čuo zvuke iz kontejnera, pronašao bebu i pozvao nadležne organe. Na žalost ovaj dramatični slučaj je bio peti 2019. godine.

Uzimajući u obzir da je 2018. godine bilo 33 slučajeva napuštene dece i beba (zvanični podatak Centra za socijalni rad), Srbija se nalazi u alarmantoj situaciji što se tiče ovog problema.

 Bebe se napuštaju i u Švajcarskoj

U Švajcarskoj je ovaj problem rešen otvaranjem "Babyfenster"-a, pri najvećim Kantonalnim bolnicama na teritoriji cele zemlje. „Babyfenster" su mesta na kojima majke koje dođu u situaciju da žele da ostave bebu, mogu to da učine apsolutno anonimno i da bebu ostave u sigurne ruke. Na taj način život bebe nije ni na koji način ugoržen.

„Babyfenster"-i postoje u Švajcarskoj već 10 godina i prema statističkim podacima značajno su smanjili broj napuštenih beba generalno, ali i beba koje su pronađene bez znakova života.

Projekat "Babyfenster" vodi Švajcarska fondacija za pomoć majci i detetu (Schweizerische Hilfe für Mutter und Kind). Ovu fondaciju vodi njen osnivač gospodin Dominik Müggler, koji je u organizaciji Udruženja SERBINFO i Fondacije za majku i dete iz Srbije boravio u Srbiji, kako bi preneo iskustva iz Švajcarske, ali i zajedno sa fondacijom iz Srbije pokrenuo projekat „Sigurna kolevka".

 „Babyfenster" i u Srbiji

Prilikom boravka u Srbiji gospodin Müggler se zajedno sa dorektorom portala Serbinfo.ch i osnivačem Fondacije za majku i dete, gospodinom Vladimirom Miletićem sastao sa predstavnicima Vlade Republike Srbije, ministarkom za demografiju i populacionu politiku prof. dr Slavicom Đukić-Dejanović, poglavarom Srpske pravoslavne crkve, patrijarhom srpskim Irinejem i ambasadorom Švajcarske Konfederacije u Srbiji Filipom Geom.

 Projekat od javnog značaja za Srbiju

U razgovoru sa ministarkom za demografiju i populacionu politiku prof. dr Slavicom Đukić-Dejanović, koja je ispred Vlade Republike Srbije primila pokretače projekta „Sigurna kolevka" u Srbiji, predstavljena su dosadašnja iskustva koje je projekat imao u Švajcarskoj i razmatrani su načini kako bi on mogao biti primenjen na teritoriji Republike Srbije. Ministarka Đukić-Dejanović je istakla da je problem napuštenih beba u Srbiji problem koji traje već duži niz godina, i da je u zemlji koja ima evidentih probelma sa natalitetom rešavanje problema napuštenih beba i prevencija u toj oblasti od javnog značaja za Srbiju. Prof. dr Slavica Đukić-Dejanović je dala punu podršku za početak realizacije projekta, imajući u vidu da je projekat u skladu i sa nacionalnom strategijom o podsticanju razvoja koju je usvojila Vlada Republike Srbije, marta 2018. godine.

 Blagoslov Srpske pravoslavne crkve

Direktora Švajcarske fondacije za pomoć majci i detetu, Dominika Müggler-a i osnivača Fondacije za majku i dete, Vladimira Miletića primio je i poglavar Srpske pravoslavne crkve, Njegova Svetost patrijarh srpski gospodin Irinej koji je u njegovo lično ime i ime cele Srpske pravoslavne crkve dao blagoslov za porojekat „Sigurna kolevka" u Srbiji, istakavši da je spašavanje svakog života, a pre svega života beba na taj način hrišćanski čin koji je i više od humanitarnog. Njegova Svetost je izrazila nadu da će blagoslov i podrška Srpske pravoslavne crkve pomoći u realizaciji projekta „Sigurna kolevka".

 Ambasada Švajcarske u Srbiji podržava projekat

Na prijemu kod Nj. E. Filipa Gea, ambasadora Švajcarske u Srbiji, projekat „Sigurna kolevka" je dobio apsolutnu podršku, nakon čega su gospodin Dominik Müggler i Vladimir Miletić sa ambasadorom razmatrali na koji bi način najbolje moglo primeniti švajcarski primer projekta „Sigurne kolevke" u Srbiji imajući u vidu iskustva švajcarske Ambasade u implementaciji programa „Švajcarske saradnje sa Srbijom" koja ima cilj da doprinese efikasnim i efektivnim demokratskim institucijama i procesima. Švajcarska je vodeći donator u okviru Sektorske radne grupe donatora za oblast društvenog razvoja i ljudskih resursa.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво