Velika proslava jubileja SPC u Beču

U Beču je od šestog do osmog decembra održan niz značajnih manifestacija u okviru proslave jubileja 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve. Organizatori su bili Eparhija austrijsko-švajcarska i odbor SPKD Prosvjeta u Austriji.

Tim povodom u Beč su pristigli brojni visoki gosti iz matice i rasejanja. Osim domaćina, episkopa austrijsko-švajcarskog Andreja, bili su prisutni i episkop vranjski Pahomije i episkop pakračko-slavonski Jovan.

Među zvanicama bili su Nebojša Rodić, ambasador Republike Srbije u Republici Austriji, dr Marko Nikolić, prestavnik Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Republike Srbije, Nikolina Milatović, predstavnica Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Republike Srbije, brojni drugi predstavnici državnih, kulturnih i prosvetnih institucija iz Srbije, Republike Srpske i Austrije.

Program je počeo u petak, večernjom službom u crkvi Sv. Save i svečanim otvaranjem izložbe Hilandaru u pohode slikara Stanka Rodića iz Novog Sada. Njegove slike-objekti izvedeni u nevelikim formatima monumentalne snage, sa oslikanim kamenjem na kojima su likovi svetaca ili zidine manastira Hilandara, kao i ugrađeni delići stare hilandarske ograde, vrata, konopa i mreža, približile su duh i lepotu ovog drevnog manastira gostima proslave.

Posle izložbe u prešlo se u salu na četvrtom spratu Crkvene opštine, gde je održana bečka promocija trilogije o Nemanjićima Vladimira Kecmanovića i Dejana Stojiljkovića, koju je vodio predsednik Prosvjete Srđan Mijalković.

Vladika Andrej je biranim rečima pozdravio goste izložbe i promocije, podsetivši da su i Hilandar i Nemanjići među ključnim simbolima stvaranja i trajanja osmovekovnog života i delovanja Srpske pravoslavne crkve.

"Svaka od ovih manifestacija i sama za sebe bi predstavljala značajan kulturni i duhovni događaj, a ovako usklađene šalju snažnu poruku o jedinstvu i trajanju naše Crkve i našeg naroda", istakao je vladika Andrej.

Publika je sa velikom pažnjom učestvovala u ovoj večeri posvećenoj najstarijoj srpskoj dinastiji. Od autora trilogije moglo se saznati mnogo toga o Nemanjićima, ali i da će oni nastaviti da se u svom književnom radu bave srpskom istorijom i njenim velikanima.

Proslava je nastavljena u subotu, 7 decembra. U crkvi Rođenja Presvete Bogorodice služeno je večernje bogosluženje u prisustvu episkopa Andreja, episkopa Pahomija, sveštenstva i brojnih gostiju.

Potom, održana je svečana akademija na kojoj su čast da se obrate imali predsednik SPKD Prosvjeta Austrija Srđan Mijalković i dr Marko Nikolić, predstavnik Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Republike Srbije. Centralni deo proslave bila je prigodna arhijerejska beseda koju je izgovorio episkop Andrej koji je uputio na značaj događaja koji obeležavamo za formiranje našeg duhovnog i nacionalnog identiteta.

Umetnički deo večeri obeležen je nastupima Mešovitog eparhijskog hora Kornelije Stanković iz Beča pod dirigentskom palicom Ive Mrvoš-Anokić, Malog Prosvjetinog hora pod dirigentskom palicom Vere Simić, polaznika Prosvjetine škole srpskog jezika i Prosvjetinog kluba mladih umetnika, kao i grupe Trio pokret iz Beograda. Talentovani Predrag Vrcelj, član Prosvjete, nadahnuto je izgovorio jednu Molitvu na jezeru Svetog vladike Nikolaja. Program je vodio Milan Kostrešević, član Eparhijskog odbora iz Švajcarske.

Posle akademije, u crkvenoj sali, otvorena je izložba o životu i radu Milutina Milankovića koji je svojim životom i delovanjem spojio Beč i Beograd, a potom je upriličeno posluženje za sve prisutne goste.

Izložba je organizovana u saradnji sa Udruženjem Milutin Milanković iz Beograda, a zainteresovane Bečlije će moći da je vide sve do Savindana. Na otvaranju izložbe je govorio Slavko Maksimović, predsednik Udruženja Milutin Milanković, a ukusno i bogato posluženje su pripremile vredne članice Kola srpskih sestara u Beču.

Svečanosti su završene u nedelju 8. decembra, Svetom arhijerejskom liturgijom u crkvi Rođenja Presvete Bogorodice i svečanim ručkom za goste koji je priredio episkop Andrej.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво