"Noć bogova" za cirišku publiku

Predstava "Noć bogova", u kojoj igraju Dejan Lutkić, Vojin Ćetković i Nebojša Ilić rađena je po delu pozorišnog pisca Mire Gavrana. Predstava je premijerno izvedena 27. aprila 2015. godine u velikoj dvorani Doma omladine u Beogradu. Od tada pa do danas izvođena je 109 puta. Zahvaljujući organizaciji Kulturnog udruženja Cirih predstava "Noć bogova", izvedena je 30. novembra, 110. i 111. put, u Cirihu.

Tog 30. novembra, zbog velikog interesovanja, pomenuta predstava izvedena je dva puta za redom, u muzičkom centru grada Ciriha (Musikzentrum Florhofgasse) koji postoji još od 1929. godine.

Radnja predstave "Noć bogova" odigrava se na desetogodišnjicu prijateljstva kralja Luja XIV (Ćetković), dvorske lude (Lutkić) i pisca Molijera (Ilić), kada se zajedno opijaju evocirajući uspomene na prohujala vremena. Usred veselja, kralj otkriva da njih dvojica igraju farsu o njemu u kojoj ga ismejavaju, pa prisiljava svoje prijatelje da tu farsu odigraju samo za njega.

"Doživljavamo ga kao komad kroz koji ćemo mi, na sebi svojstven način saopštiti publici ono što imamo da kažemo. Nismo političari, nismo nikakvi glasnogovornici. Kroz tekst koji je Miro Gavran napisao mi izražavamo neku vrstu svog stava, kritike stvarnosti koja nam se dešava. Predstava takođe govori o tome koliko politika i umetnost mogu ići zajedno i zašto je to danas gotovo neizbežno", rekao je Lutkić.

"Bilo koja predstava, čak i neki potpuni klasik, ima veći značaj, veću važnost, ako ima dodirnu tačku sa današnjicom, ako je glumci izvedu tako da ima dodira sa onim što i sami doživaljavaju. Meni "Noć bogova" apsolutno izgleda kao da je napisan danas i kao da su ličnosti koje igramo potpuno žive u ovom vremenu", rekao je Ćetković.

"Sam pisac Miro Gavran je dao napomenu da ovo nije istorijska drama, kao i da Molijer iz drame nije Molijer iz života, odnosno ni da Luj XIV nije Luj XIV iz života", naglasio je Ilić.

Ovaj dinamičan komad o ljubavi, prijateljstvu i vladanju, pun neočekivanih obrta, pozorišnoj publici u Cirihu veoma se dopao, tako da nije čudo što su je glumci izveli dva puta.

Predstave su igrane zahvaljujući Kulturnom udruženju Cirih. Na svakom događaju koji oni organizuju mogu se kupiti knjige na srpskom jeziku, pa je tako bilo i ovog puta.

Posetioci su došli iz cele Švajcarske, a sa glumcima su se družili i posle predstava.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво