Izabran novi predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču

Zajednica srpskih klubova u Beču je na nedavno održanoj skupštini izglasala da Luka Marković bude novi predsednik, a na prvoj radnoj sednici izabrano je i novo Predsedništvo i Uprava.

Zajednica srpskih klubova u Beču, koja je krovna organizacija srpskih udruženja u glavnom gradu Austrije, dobila je novog predsednika i novo Predsedništvo i Upravu.

Na godišnjoj skupštini, održanoj 10. novembra 2019. godine, dosadašnja Uprava je izglasala da Luka Marković bude novi predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču.

Za Luku Markovića, koga je za ovu funkciju predložio Klub privrednika, glasalo je 10 klubova.Tim izborom, prestao je mandat odlazećeg predsednika Borislava Kapetanovića, koji je podneo ostavku na funkciji predsednika, pre isteka mandata.

U naredne dve godine Luka Marković će predsedavati Zajednicom srpskih klubova u Beču koja trenutno broji 12 klubova, a uskoro će se razmotriti i prijem još nekoliko klubova.

Za razliku od ranijih izbornih Skupština, ovog puta izabran je samo predsednik, ali ne i predsedništvo.

Odmah posle izbora, uveden je novi način izbora predsedništva, i to na osnovu predloga kandidata, koje je odabrao Marković.

 Prva radna sednica i izbor novog predsedništva

Na prvoj radnoj sednici koja je održana 18. novembra, izabrano je novo predsedništvo i uprava Zajednice srpskih klubova u Beču.

Funkciju potpredsednika vršiće Saša Božinović, Jagoda Dekić i Aleksandar Stanković, sekretar i zamenik sekretara su Vesna Dimitrijević i Dejan Didić, a blagajnik i zamenik Radmila Maksimović i Dragan Kračunović. U Upravi je još pet članova iz klubova Zajednice.

Zajednica srpskih klubova u Beču je proširena i sa osam novih sekcija koje će se baviti određenim temama.

Sekciju za kulturu i umetnost vodi Saša Božinović, sekciju za omladinu i sport Aleksandar Stanković, sekciju za društvene i javne odnose Vesna Dimitrijević, sekciju za administrativne odnose Boris Drinić, sekciju za žene i porodicu Jagoda Dekić.

Sekciju za privredne aktivnosti vodiće Neško Čestić iz Udruženja srpskih privrednika.
Obrazovna sekcija biće zadužena za srpski jezik, veronauku i integraciju, a s obzirom na to da su ovo veoma važne teme, novi predsednik još razmatra ko će voditi ovaj tim.

Za humanitarni i socijalni odbor postoji predlog, ali još uvek nije odlučeno ko će voditi humaniratne aktivnosti Zajednice.

Članovi novog predsedništva su jednoglasno podržali plan i program rada novoizabranog predsednika Zajednice, a podeljene funkcije i zaduženja uskoro će zaživeti.

Novi predsednik, Luka Marković zahvalio se na ukazanom poverenju i dobijenom mandatu, sa nadom da će uz konstruktivan rad biti uspešno dostignut svaki od postavljenih ciljeva.

"Stvaranje pozitivne atmosfere oko i unutar Zajednice je moj prvi cilj. Neophodno je da iskorenimo lične interese jer moramo da budemo ujedinjeni u zajedničkim interesima. To su pre svega očuvanje nacionalnog srpskog identiteta, srpskog jezika i kulture, kao i još bolja saradnja sa institucijama u matici i Austriji", izjavio je Marković.

Dogovoreno je i da će udruženja, članice Zajednice srpskih klubova, usko sarađivati oko zajedničkih manifestacija, kao i manifestacija klubova, a sudeći po najavama, Zajednicu očekuje još jedna godina sa brojnim projektima i aktivnostima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво