Bečki teatar mladih prvi put pred publikom

U nedelju, 10. novembra u toplom ambijentu restorana "Semendria" u Beču, održano je veče poezije, posvećeno stihovima besmrtnog pesnika Mike Antića.

Stihove su govorili glumci Bečkog teatra mladih koji su nedavno oformili članovi Prosvjetinog Kluba mladih umetnika na čelu sa Vesnom Špirić.

Predsednik SPKD Prosvjeta, prof. Srđan Mijalković je ponosan na svoje mlade umetnike, na njihov trud i motivaciju i način na koji predstavljaju zemlju odakle dolaze.

Organizatorka Vesna Špirić objašnjava kako je ideja za formiranje teatra potekla od ranijih projekata Kluba.

„Nekoliko puta do sada su naši članovi izvodili razne odlomke iz dramskih dela na Večerima mladih pisaca, pa smo došli na ideju da okupimo sve članove koji vole da glume i da oformimo teatar. Najpre smo hteli da se predstavimo recitacijama, te sam odabrala Mikine pesme jer je to moj omiljeni pesnik, i mislim da nema osobe koja ne voli poeziju Mike Antića", izjavila je prof. Vesna Špirić, koordinator Kluba mladih umetnika Prosvjete.

Ovakvo sećanje na Miku Antića omogućilo je publici da za trenutak poleti sa njim kroz sazvežđa u kojima on još uvek živi, gde piše svoje besmrtne pesme i čuva svoju plavu zvezdu.

Mladi glumci Anja Rudić, Dina Stanković, Nikola Prerad, Peđa Vrcelj, Nikola Despotović, Bojana Radoman, Dimitrije Vidaković, Miloš Trifunović i Vesna Špirić, uspeli su da publici prenesu vanvremenske Mikine emocije i osećanja, što je publika propratila gromoglasnim aplauzom.

Kako učesnici navode, nije bilo lako iz piščevog bogatog opusa izdvojiti pesme kojima će se predstaviti.

"Svaka Mikina pesma nosi neku univerzalnu poruku, i svaka je na svoj način lepa i posebna. Međutim, nama, kao naratorima njegove poezije, bilo je bitno da osetimo svaku reč, da umemo da doživimo i prenesemo emociju na pravi način, tako da je lični pečat svakako bio presudan pri odabiru", objašnjava članica Bečkog teatra mladih Anja Rudić.

Tokom večeri smenjivale su se pesme Uspavanka, Nepovratna pesma, Bosonoga pesma, Senka, Odluka, Čarobna pesma, Kroj i mnoge druge praćene maestralnim improvizacijama na gitari Zorana Dimića.

„Publika je otišla kući noseći u mislima poruke ljubavi ovog večnog pesnika, jer je ljubav utkana u svaki njegov stih, i bila je smisao njegovog postojanja. Trebalo bi da to bude smisao svakome od nas", dodala je Vesna Špirić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво