Manifestacija "Sačuvati od zaborava" u Valdanju

Srpska kulturna zajednica "Sveti Sava" iz Valdanja organizovala je polovinom oktobra tradicionalnu manifestaciju, šestu po redu, pod nazivom “Sačuvati od zaborava”.

"Od osnivanja do današnjeg dana, cilj nam je bio da očuvamo bogate srpske vrednosti i prenesemo ih našim potomcima, kao što su nama naši preci. U tome uspevamo iz godine u godinu, a trudimo se i da naše aktivnosti podižemo na viši nivo.

Ova manifestacija, čiji je pokrovitelj Republika Srbija, od posebnog je značaja. Prikazali smo svim prisutnim našu tradiciju, pesme, igre, razne instrumente, srpske običaje...

Pokazali smo da naši potomci neguju ćiriličko pismo, u čemu nam u velikoj meri pomaže naša učiteljica dopunske škole u Valdanju, Jelena Jovanović", poručuju iz Srpske kulturne zajednice "Sveti Sava" iz Valdanja.

Posebno izdvajaju deo manifestacije, pozorišnu predstavu "Junaci Gvozdenog puka", koji je davne 1911. godine osnovan u Toplici. Bio je sastavljen od boraca iz Toplice i Jablanice koji su uspeli da se izbore za slobodu, prelazeći albansku golgotu do Soluna.

Predstavu su izveli dramski umetnici iz Lebana i Medveđe, a autentičnom glumom preneli su snažne emocije na publiku.

Učestvovalo je 6 društava iz Italije, a gosti su bili Jablaničko kolo iz Lebana, Vez iz Medveđe i KUD Korjeni Bukovice-Kistanje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво