Hercegovačko sijelo pa još u Čikagu

Uz gusle i grupno pevanje tipično za Hercegovinu – gange, ali i mnoga druga podsećanja na Hercegovinu, u subotu 26. oktobra 2019. godine, u Čikagu je održano Drugo hercegovačko sijelo. Osim pesama i običaja, domaćini, članovi Udruženja "Hercegovac" pripremili su i stara hercegovačka jela.

Da bi se osećali kao u „starom kraju", pobrinuli su se guslar Ognjen Gligorević, glumac Igor Obradović koji je govorio poemu „Bogojavljenje" od Matije Bećkovića i pesnikinja Radmila Telbak Karać iz Toronta, poreklom iz Nevesinja, koja je recitovala pesme inspirisane rodnom Hercegovinom.

Prigodnu besedu govorio je sveštenik Aleksandar Petrović starešina hrama Sveti Stefan Dečanski iz Čikaga.

Episkopu novogračaničkom i srednjezapadnoameričkom Longinu Udruženje je darovalo Časni krst „za čuvanje srpskog duhovnog i nacionalnog jedistva i širenje istinskih hrišćanskih vrednosti".

O humanitarnoj delatnosti najmlađe srpske organizacije u Čikagu, Udruženja Hercegovac koje postoji samo nekoliko godina, govorio je član uprave Slađan Ćećez navodeći da su pomogli više pojedinaca i organizacija.

On je izdvojio pomoć koju su dali ratnim invalidima i bolesnima, siromašim višečlanim porodicama u Hercegovini, kao i srpskim hramovima i manastirima u „starom i u novom zavičaju" u Hercegovini, Čikagu i Indijani.

Predsednik Udruženja Hercegovac iz Čikaga Dušan Magazin zahvalio se donatorima, članovima Udruženja i svima koji učestvuju i pomažu rad ove srpske organizacije.

Pored dosadašnjih manifestacija - Hercegovačkog sijela i Slave Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog, on je najavio od sledećeg leta i novu - Kosidbu na tradicionalni način.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво