Počeo "Mesec srpske kulture" u Mađarskoj

Najznačajnija i najsadržajnija srpska kulturna manifestacija u Mađarskoj - "Mesec srpske kulture", koja ove godine slavi svoj jubilarni deseti rođendan, počela je u petak, 6. septembra u 19 časova, svečanim otvaranjem u filmskoj palati "Uranija", u centru Budimpešte.

Organizator je Srpski kulturni centar, a posetioci su te večeri imali prilike da pogledaju najnoviji film Milorada Krstića "Ruben Brandt kolekcionar", koji je kao jedan od kandidata Mađarske nedavno bio u konkurenciji za američku filmsku nagradu "Oskar".

Publici su se pre projekcije filma obratili predstavnici vlada Srbije i Mađarske, autor filma Milorad Krstić, članice realizatorske ekipe Radmila i Hermina Rockov, kao i v.d. direktora Srpskog kulturnog centra Milan Đurić. Domaćini programa su poznata voditeljka Mađarske televizije Klari Dioši i njen kolega, dugogodišnji novinar i glavni urednik urednik "Srpskih nedeljnih novina", Dragan Jakovljević.

"Kada smo pre deset godina otpočeli ovu veliku manifestaciju, nadao sam se, ali nisam verovao u njen toliki uspeh. Ljudi su maksimalno zainteresovani za programe "Meseca srpske kulture" i već nedeljama ranije nas pitaju šta je to što će biti ove godine. Bitno je da kao i predhodnih godina budu zastupljeni skoro svi segmenti srpskog stvaralaštva, ali su neophodne i promene kako bi uvek bili u toku", kaže Milan Đurić, idejni tvorac i glavni kreator ove manifestacije i dodaje:

"Velika mi je čast što će Milorada Krstić, kao član naše zajednice, svojim filmom „Ruben Brant, kolekcionar", koji je u proteklom periodu doživeo uspeh, otvoriti "Mesec srpske kulture". Neće izostati ni tradicionalni međunarodni susret pisaca, „Peštanski omnibus", na kojem će učestvovati srpski pisci iz Mađarske, Srbije i većeg dela rasejanja. Neophodna je i saradnja sa našim organizacijama i samouprava u unutrašnjosti. Dobar primer toga je i "Ajvar festival", koji se organizuje u Deski, gde smo sa tamošnjim organizatorima postigli dogovor da se svake godine i "Folk fest" održava u okviru ove manifestacije i "Meseca srpske kulture". Dovešćemo i neke od najpozantijih srpskih umetnika iz naše matice. Biće mnogo interesantnih sadržaja širom Mađarske, kao što su koncert kvinteta "Altro Senso", koji će se na Muzičkoj akademiji "Ferenc List" predstaviti delima srpskih kompozitora; biće predstavljena i knjiga o Danilu Kišu, univerzitetskog profesora dr Milivoja Pavlovića, a veliko interesovanje vlada i za monogramu Laneta Gutovića, svima poznatog Šojića. Srpsko pozorište u Mađarskoj izvešće „Autobiografiju", svojevrsni kabare Milana Rusa, po istoimenom delu Branislava Nušića. Za sam kraj "Meseca srpske kulture", najavljeno je svečano presecanje vrpce na novim prostorijama Srpskog kulturnog centra, kao i dolazak Emira Kusturice.

Đurić napominje da Srpski kulturni centar ima uspešnu saradnju sa više mađarskih institucija, među kojima je i nacionalni bioskop „Urania", gde se u petak održava svečano otvaranje "Meseca srpske kulture".

"Susret pisaca održaćemo u tradicionalnom prostoru kafea „Central". Nadamo se da će to i u budućnosti biti mesto gde će se i srpski stvaraoci okupljati, kao što je to bilo nekada. Želimo da gledamo u budućnost, to je osnovna parola "Meseca srpske kulture". Dakle, da ne gledamo samo u prošlost, već i u budućnost", kaže naš sagovornik.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво