Uspešno predstavljanje Srbije na međunarodnom Sajmu knjiga u Pekingu

Na međunarodnom Sajmu knjiga u Pekingu, organizovan je niz kulturnih programa koji su uspešno promovisali izdavačku delatnost Srbije i nacionalnu kulturu.

U programskom delu obeležene su značajne godišnjice iz srpske istorije i književnosti, pre svih 810. godišnjica od nastanka Studeničkog tipika Svetog Save, znamenitog spisa ugrađenog u temelje srpske crkve, države i kulture, kao i 800. godišnjica od sticanja srpske crkvene samostalnosti, piše u saopštenju Ministrastva kulture.

Ove godine navršava se i 90 godina od rođenja i 10 godina od smrti Milorada Pavića (1929-2009), 90 godina od rođenja Aleksandra Popovića (1929-1996), 30 godina od smrti Danila Kiša (1935-1989), 70 godina od smrti Rastka Petrovića (1898-1949) i 120 godina od rođenja Radeta Drainca (1899-1943). U posebnom programskom delu Sajma, održan je forum izdavača iz celog sveta, na kome su učestvovali predstavnici Akademske knjige iz Novog Sada.

Primetno je povećano interesovanje izdavača iz Kine za istorijske publikacije, klasična i savremena dela srpske književnosti, biografsku literaturu o Nikoli Tesli i Mihajlu Pupinu, kao i za dečiju književnost.

Nacionalni štand Srbije posetili su i studenti srpskog jezika sa Univerziteta za strane jezike u Pekingu u pratnji profesora Penga Jučaoa i bitno doprineli afirmaciji naše kulture.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије