"In serbo" novi roman Milice Marinković

"In serbo", drugi roman spisateljice Milice Marinković, koja već sedam godina živi i radi u Italiji, objavljen je u maju ove godine.

Oba romana napisana su na italijanskom jeziku i objavljena za izdavačku kuću Le Flaner (Les Flâneurs) iz Barija. Naslov prvog romana, koji je objavljen pre tri godine, glasi "Drago mi je, Amelija" (Piacere, Amelia), dok je drugi roman autorka naslovila "In serbo".

Ovaj naslov ima dvostruko, homonimno značenje na italijanskom jeziku i predstavlja malu igru reči. Naime, može značiti „na srpskom", ali se veoma često koristi i u izrazu „sačuvati nešto", u zavisnosti od rečeničnog smisla, ali s konotacijom tajnosti ili intimnosti.

Drugi roman nadahnut je tragičnim stradanjem našega naroda tokom NATO agresije 1999. godine i upravo ta dešavanja daju vremensko-prostorni okvir knjizi. Autorka počinje svoju priču sećajući se nekih izolovanih događaja vezanih za rat u Bosni koji su ostavili snažan utisak na njeno rano detinjstvo i stvorili opsesivni strah od rata koji će živeti u njoj sve dok se lično ne bude suočila s njim, odnosno s bombardovanjem. Tema je ozbiljna i nevesela, a roman u sebi sadrži niz isprepletenih priča, veoma usko vezanih za srpsku tradiciju i istoriju, te za našu prošlost i sadašnjost. Dok se opisuju nacionalni gubici i štete uzrokovane bombardovanjem, paralelno se pričaju i priče iz davnina, priče koje veličaju snagu našeg mentaliteta, ali ističu i njegove slabosti. Priče koje mogu nastati u bilo kom selu srpskog Pomoravlja, ali koje imaju naš jedinstven pečat majčinskog požrtvovanja i ljubavi.

Autor predgovora knjizi je Andrea Katone, jedan od osnivača humanitarnog udruženja „Most za Beograd" i veliki prijatelj srpskog naroda.

Roman je veoma dobro primljen od strane italijanskih čitalaca i već je predstavljen u različitim gradovima Italije (Torino, Bolonja, Padova, Rovereto, Monopoli), kao i na jednom od najvažnijih italijanskih književnih festivala koji se održava u gradiću Polinjano na moru. Neke od promocija su organizovane pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Srbije u Rimu i italijanskog udruženja Viaggiare i Balcani, a druge su predviđene posle letnje pauze. U međuvremenu su izašle veoma pozitivne recenzije na poznatim internet portalima.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво