Dani srpske kulture u Istri od 17. do 19. avgusta

I ove godine tri istarska grada, Rovinj, Umag i Pula, biće od 17. do 19. avgusta centri održavanja manifestacije Dani srpske kulture u Istri.

Ovu manifestaciju organizuju Zajednica Srba u Istri i pododbor SKD Prosvjete u Umagu u saradnji sa Upravom za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Srbije, SNV-om, Savetom za nacionalne manjine RH, Istarskom županijom i vlastima tri navedena grada.

Za razliku od dosadašnjih gostiju iz brojnih mesta u užoj Srbiji, ovogodišnji dolaze iz Novog Sada, piše hrvatski portal Novosti.

Radi se o folklornom ansamblu Vila koji od 1998. deluje u okviru KUD Železničar, osnovanog davne 1934. godine. Repertoar Vile baziran je na srpskoj narodnoj tradiciji, narodnim igrama, pesmama, običajima i materijalnoj kulturi, a u program su uključene i igre drugih naroda koji žive u Srbiji.

Ove godine Dani kreću iz Rovinja; na tamossnjem Trgu maršala Tita 17. avgusta od 19 sati odrzzache se prezentacija izrade figura od gline i etno tkanje Višnje Knežević, članice novosadskog Udruženja etno tkalja.

Isti raspored na snazi je i dan kasnije u Umagu na Trgu slobode, dok će u Puli 19. avgusta raspored biti nešto drugačiji.

Na Trgu Portarata od 10 do 13 sati biće upriličena prezentacija izrade figura od gline i etno tkanje, dok će od 10 sati u Domu hrvatskih branitelja biće otvorena izložba radova akademske slikarke Sunčice Marković.

Nastup etno grupe ansambla Vila, a onda i kompletnog ansambla Vile, uz neizostavnu degustaciju vojvođanskog paprikaša počinje u 19 sati.

"Pripreme za Dane srpske kulture u punom su jeku", rekao je Cvetko Jovanović, predsednik tamošnjeg pododbora 'Prosvjete' i VSNM-a, ističući da je to značajan događaj za grad, njegove stanovnike i turiste.

"Svake godine na trgu se okupi preko 1000 ljudi, a atmosfera je fantastična. Kad završi službeni program, i naši i turisti uhvate se u kolo. Moram napomenuti da gradske vlasti pomažu manifestaciju, od postavljanja bine i troškova do prisustva na manifestaciji, a osim nas Srba koji živimo u Umagu, i naši sugrađani prihvatili su dana i uživaju u veselju zajedno s nama. Za sve ove godine nije bilo nijednog incidenta", ističe Jovanović, koji očekuje da ove godine poseta bude i veća nego ranije.

Predsednik Zajednice Srba u Istri, Miomir Jeremić, očekuje da se ovogodišnji dani pokažu kao kvalitetna manifestacija prezentacije kulturnih zbivanja Srba u toj oblasti u Hrvatskoj.

Jeremić je izrazio zahvalnost svima koji su pomogli ovu manifestaciju, te očekuje da će i ove godine, kako kaže, manifestaciju pratiti čelni ljudi gradova i županije, srpski predstavnici i diplomatski predstavnici Srbije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво