Slovenija: Posle 27 godina dobio privremeni boravak

Budimir Vuković, jedan od hiljada državljana bivše Jugoslavije koji su izbrisani iz slovenačkog registra stalnih stanovnika 1992. godine, posle 27 godina konačno je dobio dozvolu za privremeni boravak, što mu je omogućilo da ponovo dobije vozačku dozvolu i pravo na rad, piše ljubljanski Dnevnik.

"Konačno vidim svetlo na kraju tunela. Na dobrom sam putu da moj status bude u potpunosti rešen", prokomentarisao je Vuković presudu kojom mu je u ponedeljak omogućen privremeni boravak.

Vuković živi u Sloveniji od 1978. godine, navodi Dnevnik, prenosi slovenačka agencija STA.

Nakon što je po proglašenju nezavisnosti Slovenije ostao bez statusa stalnog stanovnika i bez državljanstva ili drugih dokumenata, nije mogao da napusti zemlju, s obzirom na to da je u njoj od tada živeo nelegalno.

"S obzirom na to da u Sloveniji živim 41 godinu, očekivao sam da mi bude odobren stalan boravak, ali razumem da birokratija radi korak po korak" , rekao je Vuković, koji je nekada radio kao tehničar u nuklearnoj centrali Krško.

On trenutno zarađuje za život tako što prodaje novine "Kralj ulice", koje prodaju beskućnici.

"Prodavaću novine dok ne nađem drugi posao", kaže Vuković, koji se u slobodno vreme bavi pisanjem.

Pošto mu je vraćena vozačka dozvola, on je prvi put legalno izašao iz zemlje u nedelju, odvezavši se u Austriju na kafu.

Vukoviću je privremeni boravak odobrio Administrativni sud na osnovu Evropske konvencije o ljudskim pravima i preporuka Evropskog suda za ljudska prava, prema kojim se od zemalja zahteva da regulišu status ljudi koji u njima dugo borave, bez obzira na to da li je njihov status bio legalizovan u startu.

Bivši sudija Ustavnog suda Matevž Krivic, koji je zastupao Vukovića i druge građane izbrisane iz registra, kaže da ovaj slučaj nije usamljen.

Goran Radžić, koji živi u Mariboru već 52 godine, dobio je privremeni boravak tek pošto se žalio Ustanom sudu.

Međutim, za razliku od Vukovićevog slučaja, mariborska administracija je "zaboravila" da mu vrati pravo na socijalne benefite, navodi Dnevnik.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво