Slikarska kolonija Kremna 2019.

Na inicijativu Kremanke Biljane Stamenić-Jevremović, koja živi u Kaliforniji, naši eminentni slikari u sjajnom ambijentu priredili izložbu, a prodaja slika namenjena je gradnji parohijskog doma.

Kremna je živopisno naselje u Srbiji u opštini Užice u Zlatiborskom okrugu, u srcu prostranih livada i borova, spektru boja, u harmoniji pejzaža i mirisa, u žuboru zdravih planinskih voda. Selo okruženo borovom šumom je na idealnoj nadmorskoj visini za vazdušnu banju na 800 metara.

Kremna je mesto za zdrav i dug život, koje je uvek davalo umne i nadarene ljude. Tu su živeli i poznati proroci - vidoviti Miloš i Mitar Tarabić, koji su još u 19. veku proricali budućnost. U zaseoku Tarabića pod Tarom nalazi se i spomen dom kremanskih proroka u koji hrle hiljade natiželjnika.

Kremna je iz mnogo razloga uvek privlačila mnoge, a ove godine bila je domaćin i učesnicima Prvog saziva slikarske kolonije Kremna, na kome se okupilo 9 eminentnih akademskih umetnika. Tokom juna i početkom ovog meseca, majstori slikarskih veština, inspiraciju su tražili u predelima netaknute prirode, četinarskim šumama i pašnjacima Kremana, mesta proroka, legendi i narodnih predanja.

Kolonija je organizovana pod pokroviteljstvom Biljane Stamenić Jevremović, rođene Kremanke, koja 20 godina živi i radi u Kaliforniji, a koja je srcem ostala vezana za svoj rodni kraj.

Na slikarskoj koloniji učestvovali su akademski slikari: Darko Topalski, Vasilije Dolovački, Mile Kulačić, Dušan Prodana, Jelena Sekulić, Dragana Malešević, Lenka Krstić, Bojan Stričević i Nenad Vojnović.

Ovi eminentni slikari proteklih dana uživali su u lepotama sela, blagodetima prirode, gostoprimstvu domaćina. Slušali su da su još Nemanjići ovde imali svoje kuće za odmor i preko celog leta boravili, da je turskim agama i begovima pravi merak bio doći sred Kremanskog polja, da je još pre Zlatibora Kremna privlačila prve turiste i sve do 20. veka bila glavno turističko mesto zapadne Srbije. Danas se turisti vraćaju na ove prostore i uživaju u gostoprimstvu dobrih domaćina koji nude dobar smeštaj sa lepo uređenim dvorištima i spremaju odličnu i seoski turizam na najvišem nivou.

Naši eminentni slikari boraveći u Kremni priredili su sjajnu izložbu koja će biti otvorena 27. jula u 19 sati, u prostorijama osnovne škole u Kremni. Izložba je prodajnog karaktera, a sav prihod koji se prikupi od prodaje umetničkih dela (svaki autor je priredio po dve slike) namenjen je pomoći za izgradnju parohijskog doma.

Samo ovo što smo ispričali može da bude dobar povod da se dođe u Kremnu, a uskoro i kroz ovo mesto će proći obnovljena Ćirina uska pruga, koja se sada nalazi samo u zaseoku Šargan Vitasi. Nedaleko odavde je i obnovljeni manastir Rujno, u kome je još u 16. veku nastala prva štampana knjiga u Srbiji, čuveno Rujansko četvorojevanđelje.

Organizatori likovne kolonije su svakako na dobrom mestu okupili likovne umetniike, a treba pohvaliti i inicijativu da se uz druženje i uživanje ostvari humanitarni cilj plemenitih namera, pa treba očekivati da će ovo druženje prerasti u tradicionalno okupljanje koje će imati i novu humanitarnu akciju.

broj komentara 0 pošalji komentar