"Adligat" privlači pažnju celog sveta

Delegacija novinara iz Alžira došla je u posetu Srbiji kako bi posetila i izveštavala o radu Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“. Poseta je organizovana uz podršku Društva prijatelja Alžira i Ambasade Alžira u Srbiji.

Petoro novinara iz više različitih medija, već su pisali o Adligatu i o Teslinim pismima koja se mogu videti u ovom udruženju u kojem se nalazi najznačajnija zbirka knjiga o Alžiru u jugoistočnoj Evropi.

U toj zbirci nalaze se dragocena i izuzetno retka izdanja štampana za vreme alžirske borbe za nezavisnost, koju je aktivno podržavala Jugoslavija, zatim knjige iz legata profesora i diplomate Darka Tanaskovića sa posvetama važnih alžirskih pisaca i retkim udžbenicima za učenje arapskog jezika...

Tu je i jedan od najređih arapsko-francuskih rečnika štampan u Alžiru 1871. godine, za kojim je profesor Tanasković tragao više decenija. Ovaj neobični rečnik, zapravo fototipsko izdanje rukopisa, privlači mnoge intelektualce i bibliofile iz arapskog sveta koji se za njega interesuju i žele da dođu u Beograd kako bi ga videli, zajedno sa drugim retkim i važnim materijalima za istoriju svetske kulture i nauke. Pored publikacija, u Adligatu se čuva i značajna zbirka alžirske filatelije i numizmatike. U posetu Adligatu, sa alžirskim novinarima, došao je i ambasador Alžira Nj.E. gospodin Šebšub, a ambasada je takođe pomogla u organizaciji novinarske posete.

Udruženje Adligat je na Banjici otvorilo Muzej knjige i putovanja i Muzej srpske književnosti koji je izuzetno poznat u svetu i zarad kojeg stranci i novinari iz različitih zemalja često posećuju Srbiju. Pored alžirskih novinara, u toku juna u Srbiju je, kako bi posetila Adligat, došla jedna porodica iz Holandije.

„Ponosni smo na to da ljudi iz celog sveta prepoznaju naš rad. Imamo više stotina zainteresovanih ljudi, uglavnom intelektualaca širom planete, koji su izrazili želju da dođu u Srbiju samo kako bi videli naše muzeje, a mi pokušavamo da im pomognemo u organizovanju poseta koliko možemo i da im onda predstavimo i Beograd i ostatak Srbije na najbolji mogući način", kaže Viktor Lazić, predsednik Adligata i dodaje:

„Do sada su samo zbog Adligata u Beograd dolazili intelektualci iz Indonezije, Ujedinjenih arapskih emirata, Francuske, Nemačke i Engleske... Grupu alžirskih novinara u Beogradu su, posle posete Adligatu, na razgovor primili ministri Ivica Dačići i Zoran Đorđević a zatim smo im organizovali turistički obilazak Srbije, pre svega Novog Pazara i Zlatibora. Veoma smo zahvalni svima koji su nam pomogli u organizaciji novinarske posete, a pre svega Društvu prijatelja Alžira i njegovom predsedniku Marku Jeliću, zatim PMC Inženjeringu, Turističkoj organizaciji Oplenac i opštini Topola, Turističkoj organizacija Novi Pazar i gradu Novom Pazaru, Turističkoj organizaciji Zlatibor i opštini Čajetina, Turističkoj organizaciji Savski Venac i opštini Savski Venac."

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво