Izložba o NATO bombardovanju u severnoj Italiji

U Italiji je simbolično obeležena dvadesetogodišnjica sećanja na bombardovanje Srbije i Crne Gore izložbom fotografija tada nastalih.

Prvi put je prikazana 1999. godine samo nekoliko meseci nakon bombardovanja, i tokom 20 godina, često je izlagana u mnogim gradovima Italije, školama i udruženjima. Organizator je humanitarno udruženje Graditi budućnost (bivši Komitet protiv rata) čiji članovi su većinski bili Italijani.

Ove godine izložba je svečano otvorena 24. marta na redovnoj Skupštini Saveza Srba u Italiji koja se održala u prostorijama srpske zajednice Arzinjano, gde je profesorka Vera Novaković, autor izložbe i predsednik humanitarnog udruženja Graditi budunost održala predavanje o posledicama bombardovanja koje i dalje traju i nepravdi koja je naneta našem narodu.

U narednom periodu izložba je obišla gotovo sve nastavne punktove Srpske dopunske škole Sveti Sava u oblasti Veneto. Učiteljice Jelena Jovanović i Ivana Marjanović su tih dana nastavu posvetile ovom teškom periodu srpske prošlosti, a neke od časova su dopunila i svedočanstva i lični doživljaji roditelja koji su u vreme bombardovanja bili u Srbiji.

Udruženje Kruna iz Skia je povodom izložbe organizovalo i prigodan program na kome su đaci srpske škole čitali tekstove o bombardovanju na srpskom i italijanskom jeziku i pevali tradicionalne pesme o Kosovu i Metohiji, a prvi put je prikazan i dokumentarni film Moja priča autora Srđana Aleksića koji živopisno prikazuje posledice osiromašenog uranijuma kojim je bombardovana naša zemlja. Izložbi su prisustvovali i amasador Republike Srije iz Rima Goran Aleksić, počasni konzul Repulike Srbije Loreta Bađo, protojerej Dalibor Đukić, predstavnci gradskih vlasti i predsednik Saveza Srba u Italiji Dušan Aleksić.

U Basanu del Grapi izložba je trajala nedelju dana, u postorijama katoličke parohije Sveta Trojica, gde je takođe održano predavanje u kome je mlada Anđela Nastić, član udruženja Sloga i bivši đak srpske škole, predstavila Italijanima svoj maturski rad pod nazivom Milosrdni anđeo, dok je učiteljica Jelena Jovanović održala predavanje đacima srpske dopuske škole Sveti Sava iz Basana.

U Vićeci je izložba obišla takođe Srpsku dopunsku školu, kao i opštinske prostorije u periodu od 10 dana gde su mnogobrojni Italijani imali prilike da je vide. Najčešće pitanje koje su postavljali bilo je da li je naša zemlja ikada dobila bilo kakvu odšetu za pričinjenu kolateralnu štetu i nanesenu nepravdu. Izložba je takođe prikazivana u sklopu manifestacija Udruženja Sveti Sava iz Valdanja i Sloga iz Vićence.

Krajem maja fotografije su bile izložene i u parohijskoj sali Risto Škuljević u Trstu u periodu od 10 dana. U organizaciji udruženja Pontes-mostovi i Vuk S. Karadžić i u saradnji sa srpskom crkvenom pravoslavnom opštinom, organizovano je i predavanje profesora Stefana Pilota, doktora političkih nauka i velikog poznavaoca srpske istorije, koji inače svake godine organizuje putovanje na Kosovo i Metohiju za svoje studente, a takođe je i član Komiteta za povlačenje priznanja takozvane države Kosovo od strane Italijana. Na predavanju su bili prisutni i mnogobrojni Italijani, kao i konzul Republike Srbije u Trstu Nemanja Sekicki, protojerej stavrofor Raško Radović i predsednik crkvene opštine Rade Milivojević.

Profesor Stefano Piloto je na početku svog izlaganja ispričao prisutnima kako je počeo rat 1992. da bi nastavio sa pričom o početku bombardovanja od strane NATO-a, koji nije imao odobrenje Ujedinjenih nacija, kao jedine svetske organizacije koja može da donese odluke koje se tiču narušavanja međunarodnih ljudskih prava. Naveo je da je bombardovanje bivše Jugoslavije bilo sramno, da se on i lično stidi takvog dela i ove strašne operacije NATO-a.

"Bombardovanje je trajalo 78 dana. Stradalo je na hiljade nedužnih civila, uništen je značajan deo teritorije, objekti kao što su škole, bolnice, mostovi na Dunavu koji su važni za povezivanje. Nalazimo se ispred ove jako tužne realnosti i činjenice da NATO nije jedna neutralna institucija koja će raditi u cilju mira i interesa obe strane što je kasnije i dokazano formiranjem takozvane države Kosovo koju su priznale Amerika i mnoge važne zemlje Evrope kao i da time nisu uspeli da uspostave mir i pomognu obema stranama, već otežaju. Nisu sagledali dublje čiljenice, nisu uvažili srpsku istoriju i pravo na srpske svetinje koje su vekovima očigledne na ovim prostorima, već su nažalost nastavili da za sve okrivljuju ovu naciju. Ovo su evidentne činjenice koje treba da prepoznaju intelektualci i novi mladi diplomirani politiki naučnici koji se posvećuju istoriji. Kosovo i Metohiju definišemo kao najvažnije mesto za srpski identitet i srpsku pravoslavnu veru. Ova izložba i ove fotografije pokazuju koliko je patio srpski narod tokom bombardovanja, koliko se nije predavao, koliko je to dostojan i hrabar, pun odgovornosti i koliko ne bi trebalo da se ičega stide. Neko se decenijama igra ovom teritorijom, a budućnost Evrope zavisi upravo od ovih događaja na Balkanu", izneo je u svom izlaganju profesor Stefano Piloto.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво