Omladinska prestonica u Moskvi: Šanse i obaveze

Omladinska prestonica Evrope Novi Sad (OPENS), zajedno s gradonačelnikom Milošem Vučevićem i delagacijama Grada i Ministarstva omladine i sporta Srbije, predstavila je u ambasadi Srbije u Moskvi mogućnosti za mlade u 2019. godini, kao i globalnu i evropsku dimenziju ove titule.

Kako je saopšteno iz gradske uprave Novog Sada, ovo je sedmi evropski centar u kom je Grad mladih otvorio vrata nekoliko desetina stranih ambasadora, predstavnika parlamenta, međunarodnih omladinskih organizacija i diplomatskog kora.

"Vi mladi ste budućnost. Iako to često ostaje samo kao floskula. Zato ovakvi prijemi i povezivanja jesu bitna. Činjenica da je ovde toliko ljudi, toliko bitnih predstavnika institucija i kompanija očigledan je pokazatelj reputacije koju Novi Sad sada stvara za sebe. A, mladi ljudi su tu najbolji primer", izjavio je ambasador Srbije u Moskvi Slavenko Terzić.

Ideja predstavljanja ambasadama i diplomatskom koru evropskih gradova jeste da se stvori prostor za umrežavanje i partnerstvo sa organizacijama i institucijama, kao i da se šira zajednica informiše o aktivnostima u Novom Sadu u 2019. godini.

"OPENS-u je veoma važno da se u Novi Sad sa ovih sastanaka i prijema vrati sa partnerstvima i da vidimo kako možemo naš primer dobre prakse da prenosimo širom Evrope. Novi Sad u ovom trenutku predsedava mrežom omladinskih prestonica, ta mreža će se tokom ove godine formalizovati u Novom Sadu... i da vidimo šta konkretno možemo da donesemo u Novi Sad. Kako da donesemo novu energiju, dovedemo mlade i vidimo kako možemo da sarađujemo", izjavio je koordinator OPENS-a Vukašin Grozdanović.

Prema rečima novosadskog gradonačelnika Miloša Vučevića, Novi Sad je pionir omladinske politike u Srbiji i pruža dobar model za čitavu zemlju.

"Ne možemo se zatvoriti samo u svoje dvorište, nego moramo da širimo dobru sliku i vesti o nama. Naša ključna poruka jeste da 2019 godina nije sama za sebe cilj, već je putokaz gde će se Novi Sad i Srbija dalje kretati. Ja duboko u to verujem, a preduslov da se ti rezultati ostvare jeste uključivanje mladih i omladinskih organizacija u direktne procese", rekao je Vučević.

broj komentara 0 pošalji komentar