Kojčić, Savov i Simić dobitnici nagrade "Dragiša Kašiković"

Nagrada "Dragiša Kašiković", koju izdavačka kuća "Srpska reč" dodeljuje 25. put, pripala je Dragoljubu Kojčiću, Ganču Savovu i Milanu R. Simiću. Istaknuti pisac, novinar, slikar, prevodilac i politički emigrant Dragiša Kašiković (1932-1977), ubijen je pre 42 godine u prostorijama lista "Sloboda", glasila Srpske narodne odbrane u Čikagu.

Kojčić, esejista, književni i likovni kritičar, direktor i glavni urednik Zavoda za udžbenike, nagrađen je za publicističke i naučne tekstove koje je objavljivao i objavljuje u zbornicima, časopisima i novinama: "Politika", "Srbija i Evropa", "Zenit", "Hrišćanska misao", "Geopolitička stvarnost Srba", "Srpsko pitanje danas"...

Isto priznanje pripalo je za novinarstvo i prevodilaštvo Ganču Savovu (1930) iz Sofije, profesoru univerziteta, književniku, antologičaru, prevodiocu sa srpskog jezika, saradniku Bugarske akademije nauka, novinaru i uredniku u više izdavačkih kuća i periodičnih izdanja.

Sa srpskog na bugarski preveo je više od 40 knjiga. Za vreme komunizma bio je osuđen na 18 godina zatvora u Bugarskoj, pod otpužbom za ideološku diverziju i delatnost u korist Jugoslavije.

Aforističaru, književnom kritičaru, esejisti i glavnom uredniku časopisa za kulturu "Naš trag", Milanu R. Simiću (1959) iz Velike Plane, nagrada je dodeljena za aforizme objavljene u „Politici“, „Novostima“, „Danasu“, „Etni“ i drugim listovima i časopisima, kao i knjigama „Čizma režim čuva“ (1996),“Glasaćemo se još“ (1997), „Zovite me Aristotel“ (2013) i „Žulj na žulj“ (2017).

U najužem izboru bili su i novinar i književnik Vojkan Ristić iz Vranja, satiričar Vladimir Ćalić iz Beograda i istoričar i profesor Petar Miladinović iz Kruševca.

O dobitnicima je odlučivao žiri u sastavu: književnik Aleksandar Čotrić, (predsednik), istoričar Predrag Ostojić i predsednik Matice iseljenika i Srba u regionu Miodrag Jakšić (članovi).

Priznanje, koje se dodeljuje za vrhunske profesionalne naučne i umetničke domete i širenje slobode stvaralaštva u oblastima kojima se bavio istaknuti pisac, novinar, slikar, prevodilac i politički emigrant Dragiša Kašiković (1932-1977), biće uručeno 17. juna u 12 časova, u Udruženju književnika Srbije, na 42. godišnjicu Kašikovićevog ubistva, koje se dogodilo u prostorijama lista "Sloboda", glasila Srpske narodne odbrane u Čikagu.

broj komentara 0 pošalji komentar