Promocija Zbornika učenika dopunske škole Sveti Sava

U sali parohije Sveti Đervazio i Protazio, u gradiću Tori di Kuartezolo, nedaleko od Vićence, 4. juna, promovisan je Zbornik književnog stvaralaštva mladih Srbije i dijaspore u izdanju "Srpske kuće" iz Požarevca. Priredio ga je Bratislav Golić.

Učenici dopunske škole Sveti Sava iz Vićence i okolnih gradića, učestvovali su u realizaciji ovog književnog poduhvata, vođeni i ohrabreni učiteljicom, Ivanom Marjanović. Srpska dopunska škola Sveti Sava je zaživela u jesen 2010 godine, kada je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja otvorilo njena prva odeljenja i prve nastavne grupe.

Sada se nastava odvija u osam gradova, i to u Vićenci, Tori di Kuartezolu, Skiu, Arzinjanu, Basano del Grapi, Valdanju, Roveretu i Alontu. Deca su izrazila spremnost da uče, čitaju, pišu, nauče o istoriji, kulturi i tradiciji našeg naroda i upoznaju svoju domovinu.

"Brojni su načini na koje podstičemo mališane da ne zaborave svoje poreklo, pretke koji su svoje živote posvetili potomcima. U amanet su nam ostavili jezik kojim govorimo, običaje koji obeležavaju našu nacionalnu i porodičnu pripadnost. Ćirilicom su napisani naši najlepši stihovi, priče, romani, istorijska i naučna dela, molitve. Učenici su u srpskoj dopunskoj školi naučili srpski jezik i ćirilicu, neki od njih su se ostvarili kao pisci, počeli su da pišu poeziju i kratke priče.

Saradnja sa Kulturno-istraživačkim centrom Srpska kuća započela je učešćem na konkursu za Zbornik književnog stvaralaštva mladih Srbije i dijaspore u kome su prvi put zastupljeni radovi đaka iz Italije. Stvaraoci su deca školskog uzrasta koja zahvaljujući ljubavi prema ćirilici i maternjem jeziku uče i uspostavljaju komunikaciju sa rodbinom i prijateljima. Motivaciju su nalazili u brojnim temama iz doma, života u porodici, stečenim prijateljstvima. Rado izražavaju svoja osećanja prema domovini, roditeljima, rodbini, najboljem drugu, omiljenom fudbalskom timu. Deci je pružena podjednaka šansa da iskažu svoj talenat na polju književnog stvaralaštva," istakla je učiteljica Ivana Marjanović.

Prisutnim roditeljima i mladim piscima obratio se Dušan Aleksić, predsednik udruženja Sloga koji je govorio o važnosti dopunske škole. Istakao je veliki napor i trud da se ona otvori, kako bi se pružila šansa našoj deci da nauče maternji jezik, a njemu se pridružila i Sanela Veljković, ispred saveta roditelja.

Naše male pisce podržala je i profesorka i pesnikinja Rada Rajić Ristić, autorka sedamnaest zbirki pesama, dobitnica brojnih nagrada i priznanja za književno stvaralaštvo u domovini i Italiji.

"Ovaj zbornik je mali doprinos literarnom projektu i poduhvatu naše dece i ima za cilj afirmaciju mladih i najmlađih pisaca, mogu slobodno da ih tako nazovem. Tema je slobodna, i deca su kroz pesme i kratke priče iskazala svoj talenat i pisala o prirodi, omiljenim kućnim ljubimcima, porodici-mami, tati, deki, baki, sestrama i braći. Mašta, talenat i inspiracija su glavni sastojci ovog zbornika. Treba ih i dalje podsticati da pišu na maternjem jeziku, jer u njima leži budući novinar, pisac, intelektualac. Motivišite ih da se lepo izražavaju, jer je to lična karta svakog od nas", uputila je pesnikinja reči podrške roditeljima i deci.

Za muzički predah bio je zadužen trio na gitarama, članovi Vidovdana: Dejan Mitić, Ivan Dragićević i Luka Krako. Na njihovom repertoaru našle su se pesme: Oj, Kosovo, Kosovo, Pukni, zoro i jedna italijanska pesma Sul fogon, koja govori o italijanskim emigrantima u Brazilu.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи